Zagreb, 25. studenoga 2021. - Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Saša Ceraj i predsjednica Upravnog odbora Zaklade Dražen Petrović, Biserka Petrović, potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi programa „Olimpijski ideali - Dražen Petrović“ tijekom 2021. godine.

 

Time se nastavlja uspješna suradnja u provedbi programa kojim se promoviraju olimpijske vrijednosti i kulturološke dimenzije sporta te popularizacija i širenje olimpijske ideje spajanja sporta s kulturom i obrazovanjem kroz osobnost i karijeru košarkaša i osvajača triju olimpijskih medalja Dražena Petrovića. Provedba programa zaustavljena je u ožujku 2020. izbijanjem pandemije koronavirusa i stupanjem na snagu epidemioloških mjera. Sukladno novim smjernicama, program je nastavljen  početkom ove školske godine, u rujnu 2021., te se sada već petu godinu uspješno provodi u suradnji sa osnovnim i srednjim školama iz cijele Hrvatske.

 

U sklopu programa održavaju se obrazovne radionice u prostorijama Zaklade Dražen Petrović, a sastoje se od prikazivanja četverominutnog filma o spomeniku Draženu Petroviću u Lausannei, razgledavanja Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, uz stručno vodstvo, kratkog predavanja o životu i djelu Dražena Petrovića, te pitanja djece o Draženu Petroviću. Po završetku radionice svaka škola dobiva dva obrazovna stripa izrađena prema liku i djelu Dražena Petrovića za potrebe školske knjižnice s edukativnim letcima Hrvatske olimpijske akademije o olimpijskim vrijednostima, dvije košarkaške lopte s likom Dražena Petrovića za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školi te jedan zidni plakat za svakog sudionika radionice. (hoa/hoo/ap)