Zagreb, 9. listopada 2021. - Tročlano izaslanstvo Kosovskog olimpijskog odbora (KOO) boravilo je u posjetu Hrvatskoj olimpijskoj akademiji (HOA) s ciljem otvaranja suradnje na području obrazovanja trenera u sportu i promocije olimpijskih vrijednosti. Delegaciju Kosovskog olimpijskog odbora predvodio je glavni tajnik KOO-a Besim Aliti u pratnji koordinatora za obrazovanje Kosovske olimpijske akademije (KOA) Fitima Arifija, i koordinatorice za olimpijske vrijednosti KOA-e Diellze Kelmendi.

U jednodnevnom obrazovanju HOA je prezentirala model funkcioniranja i osigurala prijenos know-how modela kosovskim kolegama.

- Drago mi je da polaznici programa Hrvatske olimpijske akademije i Međunarodne olimpijske akademije, što je svojedobno bio i gospodin Aliti, zauzimaju važne dužnosti u svijetu olimpizma i koriste primljena znanja za podizanje kvalitete i formiranje novih akademija. Zadovoljan sam i činjenicom da je model funkcioniranja i rada HOA-e prepoznat na europskoj i svjetskoj razini (podsjetimo, pohvalu za rad HOA je primila i od Međunarodnog olimpijskog odbora, pr. pot.). Veselimo se povratnim informacijama i nastavku suradnje - kazao je ravnatelj HOA-e Saša Ceraj.

Kosovsko izaslanstvo primili su i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, apostrofiravši pritom odlične odnose dvaju nacionalnih olimpijskih odbora i otvorenost HOO-a za buduću suradnju. Glavni tajnik Kosovskog olimpijskog odbora Besim Aliti zahvalio je HOA-i i HOO-u na kooperativnosti te istaknuo kako su prije mjesec dana osnovali Kosovsku olimpijsku akademiju i nakon duljeg traženja uvidjeli da je model funkcioniranja Hrvatske olimpijske akademije upravo ono što bi željeli pokrenuti na Kosovu. (hoa/hoo)