Zagreb, 27. listopada 2021. - Kako pomoći sportašima i sportašicama da nakon aktivnog bavljenja sportom budu uspješni u tzv. karijeri nakon karijere? Na to i brojna druga pitanja, neke je odgovore ponudila radionica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) o dvojnoj karijeri sportaša Career+, održana u zagrebačkom hotelu Westin u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA).

 

Radionicu je vodila proslavljena skijašica Ana Jelušić, master edukatorica za programe dvojne karijere MOO-a, u suradnji s certificiranom edukatoricom za program Career+ Anom Popovčić (HOA). Nazočilo je 25 sudionika, a među njima i zlatna olimpijka iz Rija Sara Kolak, kao i nekoliko drugih eminentnih sportašica i sportaša s olimpijskim statusom - Kristina Tomić, Ivan Kvesić i Marija Vrajić.
U praktičnom smislu odgovore za dvojnu karijeru ponudili su na temelju vlastitih iskustava Ana Jelušić - sjajnom prezentacijom i zanimljivim kreativnim radom po skupinama, te gost radionice, prvi hrvatski dvojaki (ljetno-zimski) olimpijac Igor Boraska.
Kao prvu važnu činjenicu Ana Jelušić je apostrofirala važnost osvještavanja kratkog trajanja sportske karijera koja je jedan od segmenata na životnom putu. Bitno je i što prije definirati ciljeve, odnosno što sportaš(ica) želi raditi nakon karijere, a onda iz toga proizlazi potreba za balansom između sportske karijere i drugih interesa te za edukacijom i obrazovanjem. Istaknula je i važnost networkinga, mreže kontakata i poznanstava koja može biti od velike pomoći pri tranziciji u „karijeru nakon karijere“.

O osobnim iskustvima iz sportske karijere, balansirane s obrazovnim izazovima, govorio je i nekadašnji američki student Igor Boraska, koji je završio studij strojarstva na prestižnom američkom Sveučilištu Brown, a tome pridodao i diplomu iz poslovne ekonomije. Ustvrdio je kako je u SAD-u mogao birati posao nakon studija, ali želja za nastupom na Olimpijskim igrama bila je jača. Sa 26 godina zaposlio se i nastavio veslati. Unatoč naslovu svjetskog prvaka 1994. u dvojcu s kormilarom (s Tihomirom Frankovićem i Milom Ražovom), vrhunac veslačke karijere mu je osvojena olimpijska bronca u osmercu u Sydneyju 2000. godine. Nastupio je i kao zimski olimpijac u bobu četverosjedu 2002. godine za ukupno četvrti olimpijski nastup. Budući da još uvijek aktivno vesla za zagrebačku Mladost, karijera mu traje i u šestom desetljeću života. Zaposlenik je osiguravajućeg društva, a pokrenuo je i samostalnu tvrtku - za usluge konzaltinga. Osim veslanja, bavi se i kuglanjem, primjer je sportske upornosti, a o njegovu sportskom ugledu svjedoči i podatak da je kao predstavnik Europe postao član Svjetskog kluba olimpijaca.

Sudionike radionice u Westinu pozdravili su ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač. I dok je Ceraj istaknuo misiju MOO-a kojom se ukazuje na potrebu provođenja projekata dvojne karijere, Krajač je kazao kako sportašima i sportašicama treba omogućiti što bolje uvjete tijekom aktivne karijere, ali i nakon nje, kada okreću novu stranicu, jer se ne može očekivati da će svi ostati u svojim sportovima kao treneri ili sportski dužnosnici.
MOO-ov Athlete365 Career + program pomaže sportašima proširiti obrazovanje i mogućnosti zaposlenja te im pokazuje kako s više samopouzdanja zakoračiti u karijeru nakon sporta. Podržava sportaše u svim fazama njihove karijere, pomažući im otkriti vlastiti potencijal i isplanirati život izvan svijeta natjecateljskog sporta kroz kombinaciju savjeta, treninga i učenja s drugim sportašima. Program Athlete365 Career + inicijativa je Komisije za sportaše Međunarodnog olimpijskog odbora i provodi se u suradnji s tvrtkom Adecco Group. (hoo/vk)