Zagreb, 30. travnja 2021. - Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) i Hrvatska olimpijska akademija (HOA) proveli su deseti natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Ovogodišnji natječaj imao je temu - Haiku, a proveden je u partnerstvu s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj. Natječaj je trajao od 16. veljače do 31. ožujka 2021. godine.

Ocjenjivački sud bio je sastavljen od tri člana: Goran Jukić (Hrvatski školski sportski savez), Ana Popovčić (Hrvatska olimpijska akademija) i Višnja McMaster, stručnjakinja za haiku, dugogodišnja predsjednica Društva hrvatskih haiku pjesnika (DHHP) i suradnica Japanskog veleposlanstva u Zagrebu, na čiji je prijedlog i postala članicom ocjenjivačkog suda.

Na natječaj su prispjela ukupno 602 učenička rada u dvije kategorije - 427 radova iz 73 osnovne škole i 175 radova iz 37 srednjih škola, i svi su prošli tri selekcijska postupka.

Tri najbolja rada iz kategorije osnovnih škola: 1. Iva Božić (OŠ Poliklinike Suvag), 2. Jana Ribičić (OŠ Horvati), 3. Adrijana Tabaček (OŠ Ivanska).

Tri najbolja rada u kategoriji srednjih škola: 1. Nika Šušnjara (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek), 2. Maša Žilavčić (XV. gimnazija Zagreb), 3. Adrian Barić (Prva hrvatska riječka gimnazija).

Voditeljica ocjenjivačkog suda Višnja McMaster čestitala je organizatorima na provedbi natječaja te kratko komentirala učeničku kreativnost. 

- Uvijek nanovo me oduševljava dječja mašta koja je u stanju oformiti sasvim novi doživljaj, nikad viđen i nikad osjećen do ovog danog trenutka.  Prepoznavanje izvrsnosti je najbolji mogući način da se motiviraju oni koji teže savršenstvu, a ima puno takvih ljudi oko nas! U društvu uronjenom u negativnu selekciju ovakav javno priznati događaj je dašak nade i svježine - sažetak je poruke McMaster.

Unutar svake kategorije bit će dodijeljene po tri nagrade školskim sportskim društvima u sportskoj opremi i rekvizitima u navedenim novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 6.000 kn, za drugo mjesto 5.000 kn i za treće mjesto 4.000 kn.

Svaki učenik, autor nagrađenog rada u obje kategorije, posebno će biti nagrađen sportskom opremom u navedenim novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 1.200 kn, za drugo mjesto 1.000 kn i za treće mjesto 800 kn. (hšss/hoa/hoo)

 

Sve dodatne informacije, kao i prikaz svih nagrađenih radova, dostupni su na linku: https://www.skolski-sport.hr/haiku-test-2