Zagreb, 19. ožujka 2021. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) od 2019. godine sudjeluje kao partner u Erasmus+ projektu Athletes’ friendly education koji je usmjeren na promicanje dvojne karijere sportaša i potporu inovativnim obrazovnim pristupima i dobrom upravljanju u sportu, te je u skladu s europskom politikom i smjernicama Europske komisije o dvojnoj karijeri sportaša.

Naime, prepoznato je da su zahtjevi bavljenja sportom na visokoj natjecateljskoj razini takvi da je sportašima teško uskladiti sportsku karijeru s paralelnim obrazovanjem u drugim područjima te na fakultetu, što ih često čini nedovoljno pripremljenima za tržište rada.

U skladu s projektom, izabrane obrazovne ustanove prolaze certificiranje i sukladno rezultatima mogu dobiti certifikat ili nagradu Athletes’ friendly education, koja označava da ustanova omogućava bolje uvjete za školovanje sportaša.

Nositelj projekta je Slovenski olimpijski odbor, a uz Hrvatsku olimpijsku akademiju, partneri na projektu su nacionalni olimpijski odbori Belgije i Portugala, Njemačka olimpijska akademija, Odbojkaški savez Makedonije, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Rijeci, Europsko sveučilišno sportsko udruženje (European University Sport Association - EUSA Institute).

Erasmus+ projekt Athletes’ friendly education trebao je završiti krajem 2020. godine, no obzirom na pandemiju COVID-19, završetak projekta produžen je na 2021. godinu. Na zadnjem online sastanku partnera, koji je održan 18. ožujka, najviše je bilo govora o kašnjenju uzrokovanom pandemijom te su dogovoreni novi rokovi i način provedbe projekta.

 

Više o samom projektu može se saznati na stranici: https://athletes.friendly.edu.olympic.si/about-the-project

 

DODATAK: AFE_svi_partneri_projekta