Zagreb/Zadar, 15. ožujka 2021. - Hrvatska olimpijska akademija i Udruga za sportsku rekreaciju predškolske dobi „Loptica“ iz Zadra zajednički su proveli program različitih sportskih aktivnosti u kojima je provedena i edukacija 30 predškolaca o olimpijskim vrijednostima i ekologiji.

U skladu sa smjernicama Međunarodnog olimpijskog odbora, predškolci su se upoznali s olimpijskim vrijednostima, poput Izvrsnosti, Prijateljstva i Poštovanja, te naučili kako mogu doprinijeti očuvanju okoliša i smanjenju njegova zagađenja putem praktičnih savjeta prilagođenih njihovom uzrastu.

Program „Prespavanac“ samo je jedna u nizu aktivnosti Društva Loptica koji se provodi tijekom godine i u sklopu kojega se izvode brojne sportske aktivnosti za djecu, poput ekipnih sportskih igara, poligona spretnosti i drugih aktivnosti, a sve uz uvijek prisutnu edukaciju. Ovaj put putem sportskih igara i aktivnosti kroz igru i zabavu, djeca su učila o ekologiji i očuvaju drveća te primili obrazovne materijale i prigodne poklone od Hrvatske olimpijske akademije.

- Mali sportaši prenijet će crtežom dojmove 'Prespavanca' te nakon potrošene olovke zasaditi sjemenku u zemlju iz koje će izrasti biljka. Objašnjavajući djeci  kako će to učiniti, osjetili smo radost i veselje te veliko uzbuđenje koje nas još iščekuje dok ćemo promatrali biljku kako raste. Zahvaljujemo se svima, posebice djeci i roditeljima te Hrvatskoj olimpijskoj akademiji na obrazovnim materijalima i prekrasnim poklonima - poručili su kineziolozi u Društvu Loptica Ana i Marinko Miočić.

- Želim zahvaliti Društvu Loptica na progresivnosti i marljivom trudu koji ulažu u rad s najmlađima te što su prihvatili u sklopu svojeg programa provesti i upoznati djecu s olimpijskim vrijednostima i brizi za očuvanje okoliša. Na ovaj će način djeca imati priliku upoznati se s vrijednostima u ranoj dobi i biti ambasadori zaštite okoliša i prirode te utjecati na stanje okoliša, čistoću zraka, vode i zemlje. Posebno mi je drago da i na ovaj način - u zajedništvu s najmlađim članovima našeg društva - Hrvatska olimpijska akademije provodi smjernice Međunarodnog olimpijskog odbora te nastoji dati što snažniji doprinos podizanju svijesti o potrebi očuvanja okoliša i prirode - poručio je ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj. (hoa/hoo)