Zagreb, 9. ožujka 2021. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA), Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN), Hrvatski rukometni savez (HRS) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) započeli su obilježavanje 8. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir 2021. (MDSRM).

Unatoč pandemiji i ograničenom elektronskom obilježavanju MDSRM-a, ove godine se kampanji, uz Hrvatski rukometni savez, pridružila i hrvatska muška rukometna reprezentacija koja je obilježila početak kampanje simboličnim podizanjem bijelih kartona (#White Card) te vlastitim porukama o pozitivnim učincima sporta, postavši na taj način dio globalne međunarodne White Card kampanje, s obilježavanjem diljem svijeta. Kampanji su se danas priključili velikani hrvatskog rukometa, poput izbornika Hrvoja Horvata, igrača Luke Cindrića, Domagoja Duvnjaka, Zlatka Horvata, Ivana Čupića, Željka Muse, Davida Mandića i Mateja Hrstića, predstavljajući samo dio sportaša koje će Hrvatska olimpijska akademija s partnerima okupiti u ovogodišnjoj kampanji. Tijekom sljedećih mjesec dana kampanje, biti će uključene brojne udruge i sportaši koji će predstaviti osobne stavove i iskustva u sklopu vrijednosti koje sport donosi.

 

- Na poseban se način želim zahvaliti hrvatskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji, Hrvatskom rukometnom savezu i Uredu za odnose s javnošću HRS-a koji su uključivši se u ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir jasno pokazali kako su pozitivne vrijednosti sporta jednako važne za pojedinca, ali i za društvo u cjelini, te da zajedničkim sinergijskim djelovanjem možemo učiniti izrazito puno na promicanju vrijednosti sporta, posebice stvaranju pozitivnih okolnosti u društvu poput tolerancije, mira i kvalitetnijeg života pojedinaca - poručio je ravnatelj HOA-e Saša Ceraj.

Podsjetimo, za organizaciju i obilježavanje Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir 2019. godine, Hrvatska olimpijska akademija je, u partnerstvu s Hrvatskim društvom za Ujedinjene narode i Hrvatskim olimpijskim odborom, nominirana u kategoriji April, 6th Initiative of te Year 2019. od Foruma Peace and Sport (Mir i sport), koji je te godine održan u Monte Carlu (Monako) pod visokim pokroviteljstvom monegaškog vladara Alberta II.

Podsjetimo, na prijedlog Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za mir i razvoj, a upravo na taj dan 1896. godine u Ateni su otvorene prve Olimpijske igre modernog doba. (hoa/hoo) 

 

HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA