Zagreb, 16. veljače 2021. - Već desetu godinu Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) provodi, u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA), natječaj pod nazivom "Školski sport i olimpijski pokret".

Ovogodišnji natječaj, pod nazivom Haiku, priređen je u partnerstvu s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj, a traje od 16. veljače do 31. ožujka 2021. godine. HŠSS i HOA provode natječaj za odabir najboljeg literarno-likovnog uratka na temu Haiku, na temelju pravila utvrđenih Sporazumom o međusobnoj suradnji u provedbi natječaja.

UVJETI NATJEČAJA:

a) na natječaj se može javiti školsko sportsko društvo, osnovna ili srednja škola iz Republike Hrvatske

b) natječaj je organiziran u dvije kategorije: kategorija osnovnih škola i kategorija srednjih škola

c) literarno-likovni uradak sastoji se od haiku pjesme i popratne ilustracije. Pjesma i crtež mogu biti inspirirani sportom i/ili olimpizmom. Haiku treba biti napisan u tri kratka stiha (tipkan ili napisan rukom), a ilustracija koja prati haiku pjesmu treba biti učinjena ručno bilo kojom likovnom tehnikom. Haiku pjesma i popratna ilustracija trebaju se zajedno nalaziti na papiru dimenzija  21 cm x 29.7 cm, odnosno formatu A4. Popratna ilustracije neće biti prihvaćena ako bude učinjena strojem (fotoaparat ili računalo),

d) svaka škola, uz stručnu i organizacijsku pomoć profesora tjelesne i zdravstvene kulture (voditelja školskog sportskog društva), profesora hrvatskog jezika, likovne kulture i ostalih nastavnika i djelatnika organizira natječaj na školskoj razini te odabire najviše deset likovnih radova koji će ih predstavljati na natječaju „Školski sport i olimpijski pokret“ na temu „Haiku“,

e) svaka škola šalje najviše deset najboljih radova (može se poslati i samo jedan rad) u digitalnom obliku na sljedeću email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Digitalni oblik podrazumijeva skeniranje rada(ova) skenerom ili fotografiranje rada te slanje rada(ova) kao PDF ili JPG datoteke. Za slanje datoteka i obrazaca koristiti platforme za slanje velikih količina podataka (Jumbo Mail, We Transfer i sl.). U slučaju slanja dvije i više datoteka odjednom, potrebno ih je komprimirati u jednu datoteku (.zip, .rar i sl.). Pročitajte savjet o tome na koji način komprimirati datoteke (dolje).

U slučaju nemogućnosti digitalnog slanja, radovi (veličine A4 - 21 cm x 29.7 cm) se mogu poslati i fizički na adresu: Hrvatski školski sportski savez, Buzinski prilaz 2, 10010 Zagreb, Hrvatska.

f) uz svaki rad obvezno je poslati i priloženi obrazac s ispunjenim traženim podacima, najkasnije do 31. ožujka 2021. godine na gornju adresu. Obrazac se nalazi u prilogu tekstu (dolje). 

g) na natječaj se mogu javiti i učenici samostalno, slanjem svojeg rada uz ispunjeni obrazac na kojem je navedeno ime učenika, razred i škola

h) ocjenjivački sud od tri člana (jednog člana na prijedlog HOA-e, jednog člana na prijedlog HŠSS-a te jednog člana na prijedlog Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj) odabrat će pobjednike natječaja u obje kategorije najkasnije do 30. travnja 2021. godine.

NAGRADE: Unutar svake kategorije dijelit će se po tri nagrade školskim sportskim društvima u sportskoj opremi i rekvizitima u novčanoj  protuvrijednosti: za prvo mjesto 6.000 kn, za drugo mjesto 5.000 kn i za treće mjesto 4.000 kn.

Svaki učenik, autor nagrađenog rada u obje kategorije, posebno će biti nagrađen sportskom opremom u novčanoj protuvrijednosti: za prvo mjesto 1.200 kn, za drugo mjesto 1.000 kn i za treće mjesto 800 kn.

Pristigli radovi bit će izloženi kao izložba na završnicama Državnog prvenstva školskih sportskih društava za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2020./2021. ako će to biti moguće i objavljeni na internetskim stranicama i društvenim mrežama HŠSS-a i HOO-a te u časopisu Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp.

KONTAKT: Za sve dodatne informacije i kontakt, vezano uz Natječaj, slobodni ste se obratiti prof. Goranu Jukiću (HŠSS) na sljedeći kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon 099 222 6363.

Kao primjer priložen je dječji ilustrirani haiku rad sa svjetskog natjecanja. Autorica je osmogodišnja učenica Ema Tadić iz Hrvatske, koja je sudjelovala na 16. Svjetskom dječjem haiku natjecanju, na kojem je glavna tema bila sport. Natječaj provodi neprofitna organizacija JAL FOUNDATION. Ostale radove pogledajte na adresi: http://www.jal-foundation.or.jp/wch/16th/croatia.html

 

OBRAZAC: HŠSS_HOA_haiku_obrazac_prijava_2021

LINK SA SAVJETOM ZA KOMPRIMIRANJE DATOTEKA: https://support.microsoft.com/hr-hr/windows/komprimiranje-i-raspakiravanje-datoteka-8d28fa72-f2f9-712f-67df-f80cf89fd4e5