Zagreb, 24. travnja 2020. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom (HŠSS), već devetu godinu provodi natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Tema ovogodišnjeg natječaja bili su olimpijski piktogrami, a učenici su trebali osmisliti jedan ili više piktograma za olimpijske ili neolimpijske sportove.

Obzirom na situaciju oko pandemije bolesti koronavirusa (COVID-19), naknadno je odlučeno da se radovi na natječaj, osim u fizičkom, mogu slati i u elektronskom obliku.
Ocjenjivački sud, u sastavu: Ana Popovčić (Hrvatska olimpijska akademija), Goran Jukić (Hrvatski školski sportski savez) i Darko Gregec, prof. likovne kulture - održao je online sjednicu u srijedu, 22. travnja, te odlučio da se ove godine i u kategoriji osnovnih i u kategoriji srednjih škola dodjeljuju samo prva i druga nagrada. Ocjenjivački sud izabrao je pobjednike natječaja.

 

U kategoriji OSNOVNIH ŠKOLA:
1. prvo mjesto osvojio je rad učenice Lare Zajac iz OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice (ŠSD Eugen Kumičić)
2. drugo mjesto osvojio je zajednički rad učenica Ive Anić, Dore Drenški, Magdalene Ćaran i Lucije Ivanović iz OŠ Antuna Branka Šimića iz Zagreba (ŠSD Trnovčica)

U kategoriji SREDNJIH ŠKOLA:
1. prvo mjesto osvojio je rad učenika Špire Matijeka iz Škole likovnih umjetnosti iz Splita
2. drugo mjesto osvojio je rad učenice Julije Levačić Tkalec iz Graditeljske škole Čakovec iz Čakovca (ŠŠD Graditelj)

Nagrađenim učenicima i sportskim društvima biti će dodijeljene vrijedne nagrade u sportskoj opremi i rekvizitima u novčanim protuvrijednostima. Prvoplasirana školska sportska društva u svakoj kategoriji dobit će paket sportske opreme i rekvizita u vrijednosti od 6.000 kuna za potrebe izvođenja nastave tjelesne i zdravstvene kulture te provedbu sportskih aktivnosti u školi, a drugoplasirana školska sportska društva u vrijednosti od 5.000 kuna. Učenici autori nagrađenih radova dobiti će sportsku opremu i rekvizite u vrijednosti od 1.200 kuna za prvo mjesto i 1.000 kuna za drugo mjesto.
Obzirom na situaciju oko pandemije bolesti koronavirusa te rad škola i prodajnih mjesta sa sportskom opremom, nagrade će biti dodijeljene u terminu kada će to biti moguće, najvjerojatnije na početku iduće školske godine 2020/21. (hoo/hoa/ap)