Zagreb, 10. ožujka 2020. - Međunarodna olimpijska akademija (MOA) planira i ove godine provoditi nekoliko obrazovnih programa otvorenih za kandidate iz svih zemalja. Nakon završenih natječaja Hrvatske olimpijske akademije (HOA) odabrani su hrvatski predstavnici. Na 60. međunarodnom simpoziju za mlade s ovogodišnjom glavnom temom simpozija „Olimpizam i humanizam“, te posebnom temom „Olimpijske igre: ljudska prava, različitost i inkluzija u sportu“, hrvatska kandidatkinja je Marija Leskovec.

Na 27. međunarodnom seminaru o olimpizmu za studente poslijediplomskih studija, s temom seminara „Olimpijske igre i olimpijski pokret: prošlost, sadašnjost i budućnost - analiza iz povijesne, filozofske i društvene perspektive“ te posebnom ovogodišnjom temom „Veliki sportski događaji i ljudska prava“, hrvatska kandidatkinja je Petra Jurić, studentica poslijediplomskog doktorskog studija Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vezano za epidemiološku situaciju u svijetu, ovih dana je Hrvatska olimpijska akademija zaprimila obavijest od Međunarodne olimpijske akademije o mogućem neodržavanju obrazovnih programa zbog nedavnih događanja u pogledu izbijanja bolesti koronavirusa (COVID-19) i svih uključenih implikacija na globalnoj razini. Konačnu odluku Međunarodna olimpijska akademija trebala bi donijeti do kraja mjeseca ožujka 2020. godine o čemu će obavijestiti sve nacionalne olimpijske akademije. Također, Hrvatska olimpijska akademija zaprimila je i uputu Ministarstva znanosti i obrazovanja o odgađanju organiziranih putovanja u inozemstvo zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu. (hoo/hoa/ap)