Zagreb, 1. ožujka 2020. - U zagrebačkom hotelu Westin završio je Tjedan Japana u RH (27. veljače - 1. ožujka 2020.) u organizaciji Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj, a posljednji dan manifestacije bio je u znaku Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, kojima je ovoga ljeta domaćin Tokio. U suradnji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) u Kristalnoj dvorani Westina priređene su interaktivne radionice za djecu 'Ususret Tokiju 2020' - HOA-ina olimpijska radionica za djecu i Budi paraolimpijac na jedan dan HPO-a.

Hrvatska olimpijska akademija osmislila je radionice o olimpizmu i olimpijskim vrijednostima za mlađe osnovnoškolce. Edukativna radionica trajala je jedan školski sat, a na interaktivan način kroz igru dvanaestero je djece moglo naučiti obilje zanimljivosti o antičkim olimpijskim igrama, modernom olimpijskom pokretu i njegovu osnivaču Pierreu de Coubertinu, kao i o olimpijskim vrijednostima općenito.U realizaciju edukacije sudjelovali su Ana Popovčić, voditeljica Odbora za promicanje tekovina olimpizma, olimpijskog pokreta i znanstvenih dostignuća u sportu HOA-e, i Marko Vukasović, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i prošlogodišnji sudionik simpozija za mlade Međunarodne olimpijske akademije u Olimpiji u Grčkoj.
Demonstracijom atletskog treninga na trenažeru za sportska atletska kolica, Hrvatski paraolimpijski odbor je preko radionice ‘Budi paraolimpijac ja jedan dan’ na simboličan način omogućio sudionicima radionice da osjete kako izgleda trening atletskog paraolimpijca koji se priprema za Paraolimpijske igre u Tokiju od 25. kolovoza do 6. rujna 2020. godine.
Japanska tehnološka superiornost demonstrirana je u kutku za igrice, u kojem su se posjetitelji moglo okušati u streljaštvu na playstationu 3G tehnologije.
Interaktivne radionice za djecu 'Ususret Tokiju 2020' otvorila je japanska veleposlanica u Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, koja je pozdravila nazočne na hrvatskom jeziku. (hoo/vk)