Zagreb, 28. veljače 2020. - Nakon obilja edukativnih i kreativnih (glazbenih, pjesničkih, filmskih) te gastronomskih sadržaja tijekom manifestacije Tjedan Japana u RH (27. veljače - 1. ožujka 2020.) u zagrebačkom hotelu Westin, posljednji dan bit će u znaku dvaju središnjih sportskih događaja 2020. godine, kojima je domaćin japanska prijestolnica. U suradnji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) priređene su interaktivne radionice za djecu 'Ususret Tokiju 2020' - HOA-ina olimpijska radionica za djecu i Budi paraolimpijac na jedan dan HPO-a.

Hrvatska olimpijska akademija osmislila je radionice o olimpizmu i olimpijskim vrijednostima za mlađe osnovnoškolce. Edukativna radionica traje jedan školski sat, a na interaktivan način kroz igru djeca imaju priliku naučiti nešto o antičkim olimpijskim igrama, modernom olimpijskom pokretu i njegovu osnivaču Pierreu de Coubertinu te o olimpijskim vrijednostima. U realizaciju edukacije uključeni su Ana Popovčić, voditeljica Odbora za promicanje tekovina olimpizma, olimpijskog pokreta i znanstvenih dostignuća u sportu HOA-e, i Marko Vukasović, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i prošlogodišnji sudionik simpozija za mlade Međunarodne olimpijske akademije u Olimpiji u Grčkoj.

Preko radionice Budi paraolimpijac na jedan dan, Hrvatski paraolimpijski odbor želi demonstracijom atletskog treninga na trenažeru za sportska atletska kolica na simboličan način prikazati i dati mogućnost sudionicima radionice da osjete kako izgleda jedan atletski trening paraolimpijca te kako se paraolimpijci pripremaju za nastupe na velikim sportskim natjecanjima, kao što su Paraolimpijske igre u Tokiju od 25. kolovoza do 6. rujna 2020.  
 
 Interaktivne radionice 'Ususret Tokiju' održat će se u nedjelju (1. ožujka) u Kristalnoj dvorani hotela Westin s početkom u 10 sati. (hoo/vk)