Monte Carlo, 13, prosinca 2019. - S projektom Međunarodnog dana obilježavanja sporta za razvoj i mir, Hrvatska olimpijska akademija (HOA), Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nominirani su u kategoriji April, 6th Initiative of te Year 2019. od strane Foruma Peace and Sport (Mir i sport), koji je održan u Monte Carlu (Monako) pod visokim pokroviteljstvom monegaškog vladara Alberta II. Projekt obilježavanja Međunarodnog dana za razvoj i mir HOA, HDUN i HOO provode već šestu godinu zaredom.

Nominirani su bili s još sedam organizacija najboljih praksi obilježavanja ovog dana u svijetu (Alliance for Middle East Peace, American College of Greece, Associazone Sport e Societa: Progetto Filippide: Run for Autism, Croatian Olmpic Academy-Croatian UN Association-Croatian Olympic Committee – 6th International Day of Sport for Development and Peace, Deporte  para el Desarrollo - Learn, Play and Try Festival, Federation Internationale de Teqball – April,6, Ministry of Education, Science, Sport and Culture - April, 6, and Pakistan Olympic Committee, April, 6th). Također treba spomenuti kako je za nagradu „Champion of the Year 2019“ bio nominiran i Marin Čilić iz Hrvatske (uz njega još i Siya Kolisi, Carli Lloyd, Eric Abidal), te je Hrvatska na ovom važnom skupu imala više predstavnika.

Podsjetimo, kako je na inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora i UN-a, 2013. godine Opća skupština UN-a proglasila 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Ove 2019. godine, šesti puta za redom, Hrvatska olimpijska akademija u suradnji s Hrvatskim društvom za Ujedinjene narode i Hrvatskim olimpijskim odborom zajedno su obilježili Međunarodni dan sporta za razvoj i mir u subotu, 6. travnja 2019. godine. Tim povodom održani su turniri u malom nogometu i košarci 3 na 3, ali i rekreativni stolni tenis te bubble football. Svi sudionici potpisali su certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja te podizanjem bijelih kartona simbolično podržali međunarodnu akciju “White Card” koja je usmjerena prema mirovnim naporima u svijetu. Ove godine „White Card“ podržali su i rukometaši PPD Zagreba, Marijo Možnik te Lino Červar. Drugu godinu u nizu, a u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Isusovačkom službom za izbjeglice, organizatori su pripremili i humanitarnu akciju prikupljanja higijenskih i prehrambenih potrepština za tražitelje azila i azilante u Hrvatskoj.

"Vrlo je važna poruka promicanja temeljnih vrijednosti i prinosa sporta razvoju mira i toleranciji u društvu, a posebno među narodima o čemu nas još svježe podsjećaju Olimpijske igre u Koreji. Na poseban je način potrebno prepoznati značaj sporta, sportskih i sportsko-obrazovnih institucija u pogledu stvaranja pozitivnih vrijednosti u društvu na temelju rezolucije Ujedinjenih naroda “Program za održivi razvoj 2030.” u kojoj je istaknuta ključna uloga sporta u ostvarivanju razvoja i mira, te promicanja tolerancije i poštovanja u društvu“, istaknuo je ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj na forumu, prenoseći hrvatsko iskustvo s ciljem pripreme i provedbe sportskih programa namijenjenih promociji pozitivnih vrijednosti i građenja mira u društvu, temeljenih na četiri ključna usmjerenja: mobilizaciji, povezivanju, prikazu i zagovaranju oko kojih je i izgrađen pokret za mir i sport u svijetu. (hoo/hoa)