Zagreb, 30. studenoga 2019. - Nakon stručnog osposobljavanja u projektu Hrvatske olimpijske akademije (HOA) I Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), druga generacija trenera sportskog penjanja primila je zaslužene diplome i prigodne darove na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton. Prvom naraštaju od 23 polaznika pridružilo se tako 25 novoosposobljenih trenera. Među njima je 11 žena, a taj podatak je u skladu s težnjama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za uspostavom potpune spolne ravnopravnosti u pogledu zastupljenosti muškaraca i žena u olimpijskim programima.

Upravo taj podatak istaknuo je i ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, dodavši da je cilj stručnog osposobljavanja primjena stečenih znanja i vještina u praksi kako bi sportsko penjanje u Hrvatskoj doživjelo novi zamah. Podsjetimo, veliko priznanje ovaj je atraktivni sport doživio i nedavnim ulaskom u obitelj olimpijskih sportova. Na tom tragu bila su i obraćanja glavnog tajnika HPS-a Alana Čatlara, kao i izaslanika središnjeg državnog ureda za šport Branka Radičevića, a koordinator programa osposobljavanja Nenad Jović zahvalio je Nacionalnom parku Paklenica na ustupljenoj infrastrukturi za praktično osposobljavanje polaznika.

Potom su ravnatelj Ceraj i članovi Upravnog Vijeća Hrvatske olimpijske akademije Jasenka Wolf-Cvitak i Marijan Klanac uručili uvjerenja o stečenoj izobrazbi drugoj generaciji trenera sportskog penjanja. U trenerski status promovirani su: Sunčica Hrašćanec, Ana Sušić, Enna Peroš, Lucija Jedrejčić, Tomislav Rajčević, Ivana Hajdinić, Dolores Hribar, Ivan Ljubičić, Marko Perković, Irena Naranđa, Andrija Ljubičić, Zoran Bartolić, Borna Čujić, Gorana Škare, Krešimir Radeljić, Bojan Petrunić, Maja Bubalo, Vanja Ilisić, Marjan Lonjak, Neven Kmetić, Tamara Vuković, Luka Kivela, Filip Zec, Roni Nikolić i Tomislav Mor. Posebne zahvalnice za uspješnu realizaciju projekta osposobljavanja trenera uručene su koordinatoru Nenadu Joviću i predavaču Tomislavu Šprohu.
S ukupno 48 novih trenera, od 2016. godine kada je ideja o stručnom osposoljavanju kadrova krenula u realizaciju, sportsko penjanje u Hrvatskoj definitivno bi trebalo doživjeti veliki uzlet. (hoo/vk)