Zagreb, 16. listopada 2019. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) pokrenula je u ožujku ove godine pilot-projekt radionica o olimpizmu i olimpijskim vrijednostima za mlađe osnovnoškolce. U projekt je uključena Osnovna škola Ivana Filipovića u Zagrebu, u kojoj su bile priređene i prve četiri radionice. Nakon vrlo uspješno odrađenih pilot-radionica, projekt je zaživio iznad očekivanja. Javilo se više zainteresiranih škola, ne samo osnovnih, već i srednjih. Od ožujka do lipnja ove godine održano je 60 radionica kroz koje je prošlo više od 1200 učenika osnovnih i srednjih škola.

Svaka edukativna radionica traje jedan školski sat, u dogovoru s nastavnikom tjelesne kulture ili razredne nastave, budući da učenici umjesto sata tjelesnog imaju radionicu koja se provodi u školskoj sportskoj dvorani. Kroz radionicu učenici na interaktivan način imaju priliku naučiti nešto o antičkim olimpijskim igrama, modernom olimpijskom pokretu i njegovu osnivaču Pierreu de Coubertinu te o olimpijskim vrijednostima. 

Obzirom na uspjeh radionice i broj zainteresiranih škola i nastavnika, postoji potreba za većim brojem edukatora. Iz tog razloga, Hrvatska olimpijska akademija održala je 16. listopada u Zagrebu jednodnevni seminar o provedbi programa „Olimpijska radionica“ u predškolskim i školskim obrazovnim ustanovama.

Polaznici seminara bili su magistri kineziologije Gabrijela Oreški, Antonija Pervan i Domagoj Sertić; student Katoličko bogoslovnog fakulteta i ovogodišnji sudionik Međunarodnog seminara o olimpizmu Međunarodne olimpijske akademije (MOA) za studente poslijediplomskih studija - Darko Grmača, te student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i prošlogodišnji sudionik MOA-ina Međunarodnog simpozija za mlade - Marko Vukasović koji je sudjelovao i u osmišljavanju radionica te je od samog početka projekta uključen u provođenje programa u školama. Predavačica na seminaru bila je voditeljica Odbora za promicanje tekovina olimpizma, olimpijskog pokreta i znanstvenih dostignuća u sportu Hrvatske olimpijske akademije Ana Popovčić. Polaznici su na seminaru dobili i edukativne materijale o olimpizmu te radne mape s materijalima za provedbu radionica. (hoo/hoa/ap)