Zagreb, 17. lipnja 2019. - Čak 478 trkača i trkačica sudjelovalo je na premijernom izdanju Olympic Day Runa na zagrebačkom Jarunu u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA). Na taj način sportaši i rekreativci i službeno su krenuli u obilježavanje međunarodnog Olimpijskog dana (23. lipnja). Iako se većina sudionika držala olimpijskog postulata "važno je sudjelovati", organizator je pripremio i nagrade za najbolje tercete u obje spolne konkurencije.

Dionicu dulju od šest kilometara (6300 m) prvi je pretrčao atletičar Ante Živković, dok je u ženskoj konkurenciji prva kroz cilj prošla tenisačica Tea Faber. Ovu utrku promovirali su i hrvatski olimpijci, ponajprije njezin ambasador, srebrni veslač iz Rija i dopredsjednik HOO-a Damir Martin, potom zlatni strijelac iz Rija Josip Glasnović, kao i tenisačica Ana Konjuh. 

Olimpijski dan slavi se u svijetu od 1948. godine kao proslava rođendana Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), utemeljenog prije 125 godina, a utrka Olympic Day Run odveć postoji u cijelom svijetu. (hoo/vk)