Zagreb, 17. svibnja 2019. - U antičkoj Olimpiji u Grčkoj održana je 15. međunarodna konferencija ravnatelja nacionalnih olimpijskih akademija (15th International Session for Presidents or Directors of National Olympic Academies) pod nazivom: Olympic Diplomacy and Peace - Peace Education as part of Olympic Education. Uz 150 ravnatelja iz 86 država sa svih pet kontinenata na konferenciji je sudjelovala i Hrvatska olimpijska akademija (HOA), koju je u vrlo aktivnoj ulozi predstavljao ravnatelj Saša Ceraj.

Na poziv predsjednika Međunarodne olimpijske akademije Isidorosa Kouvelosa, Ceraj je održao predavanje na temu gradnje mostova suradnje među narodima i državama, umjesto zidova, a sve to uz pomoć ujedinjavajuće uloge sporta (Building Bridges, not Walls: The Uniting Role of Sports among People and Countries). Ceraj je, između ostaloga, istaknuo:

- Nesporan je prinos Olimpijskog primirja u procesu mirenja od antičke Ekecheiriae do modernog vremena i ono kao instrument per se fascinira, međutim, iako se nalazi pred ambicioznim i pomalo utopističkim zadatkom vidljivo je kako, iako nema snagu u potpunosti zaustaviti ratove, ipak postiže značajne uspjehe na polju uspostave mira, razumijevanja među nacijama i sportašima - predstavljajući alat koji može kreirati priliku za stvaranje pozitivnog ozračja, ali i pretpostavke koje mogu dovesti do primirja ili mira.

Za navedeno predavanje ravnatelj HOA-e primio je posebnu nagradu u vidu srebrne značke Međunarodne olimpijske akademije koja predstavlja značajno priznanje radu Hrvatske olimpijske akademije.

Za vrijeme konferencije održan je i sastanak Izvršnog odbora Europske olimpijske akademije na kojem je kao njegov odnedavni član sudjelovao i ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, koji je dao doprinos pripremi obrazovnih programa EOA-e koji će biti realizirani na lipanjskim 2. Europskim igrama u Minsku (Bjelorusija). (hoo/hoa)