Zagreb, 26. travnja 2019. - Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) provodi već osmu godinu natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je Olimpijski plakat, a učenici su trebali zamisliti da se olimpijske igre održavaju u njihovom gradu ili gradu u blizini stanovanja te izraditi plakat tih olimpijskih igara. Na natječaj se ove godine javilo 75 školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koje su poslale ukupno 119 učeničkih radova.

Ocjenjivački sud, u sastavu: Ana Popovčić (Hrvatska olimpijska akademija), Goran Jukić (Hrvatski školski sportski savez) i Darko Gregec, profesor likovne kulture - izrazio je zadovoljstvo količinom i kvalitetom pristiglih radova, te je na sjednici održanoj 23. travnja u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora, odlučio o pobjednicima natječaja. 

Najbolji radovi u kategoriji osnovnih škola: 
1. prvo mjesto osvojio je rad učenice Doris Žderić iz O. Š. Vladimir Nazor iz Ploča (ŠSD Ploče)
2. drugo mjesto osvojio je rad učenice Lare Bošnir iz O. Š. Ive Andrića iz Zagreba (ŠSD Proljeće)
3. treće mjesto osvojio je rad učenice Kaje Culjak iz O. Š. Ljudevita Gaja iz Mihovljana (PŠ Novi Golubovec)
Njabolji radovi u kategoriji srednjih škola:
1. prvo mjesto osvojio je zajednički rad učenica Jesenie Novak i Tene Kečkeš iz Graditeljske škole Čakovec iz Čakovca (ŠŠD Graditelj)
2. drugo mjesto osvojio je rad učenice Tesse Kirchbaum iz Druge gimnazije Varaždin iz Varaždina (ŠSD Druga gimnazija Varaždin)
3. treće mjesto osvojio je rad učenice Barbare Salatko iz Srednje škole Bedekovčina iz Bedekovčine (ŠSD Bedex)

Nagrađenim učenicima i sportskim društvima biti će uručene vrijedne nagrade. Prvoplasirana školska sportska društva u svakoj kategoriji dobit će paket sportske opreme i rekvizita u vrijednosti od 6000 kuna, drugoplasirana školska sportska društva u vrijednosti od 5000 kuna, a trećeplasirana u vrijednosti od 4000 kuna. Učenici autori nagrađenih radova dobiti će sportsku opremu i rekvizite u vrijednosti od 1200 kuna za prvo mjesto, 1000 kuna za drugo i 800 kuna za treće mjesto.
Obzirom na veliki broj pristiglih radova, ove godine na završnoj izložbi neće biti izloženi svi radovi, već uz nagrađene, samo oni koji su ušli u uži izbor. Izložba radova bit će postavljena na nacionalnoj završnici školskih prvenstava u Poreču, te na završnici Školskog svjetskog prvenstva u atletici u Splitu. (hoo/hoa/ap)