Zagreb, 6. travnja 2019. - Na inicijativu Međunarodnog olimpijskog odbora i UN-a, 2013. godine Opća skupština UN-a proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir. Ove godine, šesti puta po redu, u suradnji Hrvatske olimpijske akademije, Hrvatskog olimpijskog odbora te Hrvatskog društva za Ujedinjene narode obilježen je Međunarodni dan sporta za razvoj i mir potpisom Sporazuma o suradnji temeljem kojeg je organizirano niz aktivnosti koje su ispunile prvu subotu u travnju ove godine.

Među aktivnostima tako su održani turniri u malom nogometu i košarci 3 na 3, ali i rekreativni stolni tenis te bubble football. Počevši u 10 sati najprije je održana revijalna utakmica malog nogometa u kojoj su Hrvatski olimpijci slavili protiv Zagrebačkog rukometnog saveza omjerom 7-5. Prije samog početka turnira, svi sudionici potpisali su certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja. Podizanjem bijelih kartona, te provedenom kampanjom White Card, u kojoj su između ostaloga sudjelovali rukometaši PPD Zagreba, trofejni gimnastičar Marijo Možnik i trener Lino Červar, podržana je međunarodna akcija koja simbolizira predanost mirovnim naporima u svijetu. Drugu godinu u nizu, a u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem i Isusovačkom službom za izbjeglice, održana je akcija prikupljanja higijenskih i prehrambenih potrepština za tražitelje azila i azilante.

Na ukupno tri terena održan je turnir u malom nogometu, na kojem su sudjelovali Zagrebački rukometni savez, Hrvatski Crveni križ, Red Cross All Stars, kazalište Kerempuh, Svjetski savez mladih Hrvatska, Forum mladih udruge Prsten, Isusovačka služba za izbjeglice te Mags bar, koji je na kraju odnio i pobjedu. U košarkaškom turniru sudjelovali su ekipe: 2-2-1, U3Napolis, HDUN te pobjednici turnira - Klub američkog nogometa Zagreb Patriots.

Ovo obilježavanje dio je 700 sličnih obilježavanja Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir na svim kontinentima te je Hrvatska dio jedne velike obitelji koja je zajednički istaknula značaj i važnost sporta kao alata za postizanje mira i održivog razvoja. (hoa/sc)