Zagreb, 20. listopada 2018. - Već tradicionalni Sport and Peace Forum (Sport i mir) ove je godine održan na otoku Rodosu (Grčka) pod visokim pokroviteljstvom Princa od Monaka Alberta II. i grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopouloa. Okupio je 350 predstavnika iz 50 zemalja s ciljem razmjene najboljih praksi, politika i utvrđivanja glavnih regionalnih i subregionalnih trendova na Mediteranu.

 

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) sudjelovala je na Forumu kao primjer dobre prakse u provođenju sportskih programa s ciljem promocije olimpijskih vrijednosti i važnosti uvažavanja različitosti. Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije, Saša Ceraj, prenio je iskustvo HOA-e i temeljnu poruku promicanja doprinosa sporta razvoju mira i tolerancije u društvu. Iznova je upozorio na važnu ulogu sportskih, obrazovnih i općenito nevladinih udruga u pogledu stvaranja pozitivnih vrijednosti u društvu na temelju rezolucije Ujedinjenih naroda “Program za održivi razvoj 2030.” u kojoj je istaknuta ključna uloga sporta u ostvarivanju razvoja i mira, te promicanja tolerancije i poštovanja u društvu.

 

Podsjetimo, Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode 6. su travnja 2018. - petu godinu zaredom - pristupili obilježavanju Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir. Potpisali su sporazum o suradnji te proveli sportske programe koji su uključili i partnere iz Katara, Turske, Tanzanije, Trinidada i Tobaga. U suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice i hrvatskim Crvenim križem, organizirali su i akciju prikupljanja higijenskih potrepština i prehrambenih namirnica za tražitelje azila i azilante u Hrvatskoj. (hoo/hoa)