Zagreb, 16.listopada 2018. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) organizira radionicu "IOC Athlete Career Programme Outreach" o dualnoj (dvojakoj) karijeri sportaš(ic)a. Radionica će se održati u četvrtak, 18. listopada u hotelu Westin, a namijenjena je mladim sportašicama i sportašima na početku karijere, od 16 do 22 godine.

Zahtjevnost bavljenja sportom na visokoj natjecateljskoj razini takva je da je sportašima teško uskladiti vlastitu sportsku karijeru s paralelnim obrazovanjem u drugim područjima te na fakultetu, što ih često čini nedovoljno pripremljenima za tržište rada. Isto tako, iz strogo organiziranog, strukturiranog, gotovo programiranog života, nakon završetka njihove sportske karijere, mogu izaći „izgubljeni“. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do njihova profesionalnog i osobnog pada, što je osobito žalosno jer su svi vrhunski sportaši, već kroz svoju sportsku karijeru dokazano vrijedni, motivirani i odgovorni pojedinci. Međunarodni olimpijski odbor prepoznao je taj problem i u suradnji s partnerom - Adecco grupom, osmislio radionice koje pomažu sportašima u pripremi za život nakon sportske karijere i u postizanju cjeloživotne izvrsnosti.

Radionicu će voditi HOA-ina voditeljica projekata za promicanje olimpizma Ana Popovčić, a prisustvovat će i istaknuta sportašica i olimpijka Ana Jelušić, suradnica Međunarodnog olimpijskog odbora i lead edukatorica za programe Dual karijere MOO-a te suradnici iz Addeco Grupe. Poseban gost na radionici, koji će govoriti o svojem iskustvu završetka sportske karijere i promjeni karijere, biti će jedan od najvećih hrvatskih boksača svih vremena Željko Mavrović. (hoa/hoo)