Zagreb, 28. svibnja 2018. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) organizirala je 26. i 27. svibnja 2018. seminar sportskog penjanja kao nadopunu znanja za polaznike programa osposobljavanja za trenere i trenerice sportskog penjanja, dovršenog 13. studenoga 2017. godine. Na seminaru je nazočilo 24 trenera HPS-a (od čega pet žena) koji su protekle godine završili intenzivno obrazovanje tj. program osposobljavanja koji za sportsko penjanje redovno provodi HOA.

Na naprednom seminaru za trenere sportskog penjanja gostovao je najpoznatiji svjetski stručnjak i guru suvremenog sportskog penjanja, Udo Neumann iz Njemačke. Nastup ovog uvaženog gosta plod je dugotrajne organizacije i sve intenzivnije suradnje čelnih ljudi Hrvatske olimpijske akademije i Hrvatskog planinarskog saveza. 

Trener Neumann danas je najuvaženiji stručnjak u području pripreme sportskih penjača za svjetska natjecanja, a od kada je sportsko penjanje osiguralo premijeru na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., ekspertiza i savjet njemačkog stručnjaka tražena je od svih najjačih penjača i nacionalnih selekcija.
Trener Neumann je na svoj izvanredan, ali ujedno i jednostavan način prenošenja znanja, upoznao hrvatske trenere i trenerice sa suvremenim trendovima u programiranju treninga penjača raznih dobnih skupina za svjetska natjecanja. Kruna seminara bio je intenzivan praktičan rad sa sportskim penjačima raznih dobnih skupina koji su na ovaj način imali priliku primiti vrijedne stručne savjete za daljnji proces treninga i uspješnu natjecateljsku karijeru.
Seminar je održan u popularnoj i izvrsno opremljenoj penjačkoj dvorani „Fothia“ na zagrebačkom velesajmu gdje se održavaju brojna međunarodna i nacionalna natjecanja uz stručno vodstvo i koordinaciju g. Nenada Jovića iz Hrvatskog planinarskog saveza.

Po završetku seminara svaki je polaznik primio posebno izrađenu potvrdu i majicu koje su uručili ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj i predavač Udo Neumann.
Završnoj svečanosti nazočili su i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak, Anamarija Marović, pročelnica Komisije za sportsko penjanje i Alan Čaplar, urednik „Hrvatskog planinara“, Weba HPS-a te pročelnik Komisije za promidžbu i izdavaštvo. (hoa/hoo)