Zagreb, 9. travnja 2018. - Prošlog vikenda u Hrvatskoj je obilježen 5. međunarodni dan sporta za razvoj i mir u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog društva za Ujedinjene narode.

U sklopu tog događaja na Zagrebačkom Velesajmu održana su dva turnira - u malom nogometu i košarci „tri na tri“, sa sudjelovanjem 16 momčadi. Podsjetimo, na prijedlog Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Ujedinjenih naroda, u kolovozu 2013. godine Opća skupština UN-a proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za mir i razvoj, a upravo na taj dan 1896. u Ateni su otvorene prve moderne Olimpijske igre.
Sportska strana ove obljetnice na ZV-u otvorena je revijalnom malonogometnom utakmicom između momčadi Hrvatskog kluba olimpijaca i novinara/djelatnika Hrvatske radio televizije, a završio je uvjerljivom pobjedom izabranika Damira Škare (4-1). Osim „olimpijaca“ i HRT-ovaca, u malonogometnom nadmetanju sudjelovali su: Forum mladih Prsten, Futsal FPZG, Hrvatski Crveni križ (tražitelji azila), Isusovačka služba za izbjeglice (tražitelji azila, azilanti, zaposlenici), Reformatori te UN Akademija, dok su u košarkaškom odmjeravanju snaga i umijeća nastupile momčadi: Bez presedana - HOK, Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, Studentskog zbora Zagrebačkog sveučilišta te studenata Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjöld.
Sportskim natjecanjima prethodila je i humanitarna akcija. U suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice i hrvatskim Crvenim križem organizirano je prikupljanje higijenskih potrepština i prehrambenih namirnica za tražitelje azila i azilante, u čemu su sudjelovali i sami natjecatelji.
Na malonogometnom turniru najbolja je bila momčad UN Akademije, dok je pobjednički pehar u košarci „tri na tri“ pripao momčadi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.