Zagreb, 2. lipnja 2017. – Mjesec lipanj u znaku je olimpizma i aktivnog života. Naime, 23. lipnja obilježavamo Međunarodni olimpijski dan koji nas podsjeća na dan kada su 1984. godine u pariškoj Sorboni na prijedlog Pierre de Coubertina obnovljene olimpijske igre te je utemeljen Međunarodni olimpijski odbor (MOO).


MOO je od 1987. godine taj dan obilježavao manifestacijom „Olympic Day Run“. Kasnije su pod sloganom „kreći se, uči, otkivaj“ nacionalni olimpijski odbori počeli organizirati sportske, kulturne i edukativne aktivnosti za sve građane, neovisno o njihovoj dobi, spolu ili motoričkim sposobnostima. Tako svake godine milijuni ljudi na svijetu, osim što su fizički aktivni, sudjeluju i u širenju vrijednosti olimpizma - izvrsnosti, uvažavanju i prijateljstvu.


Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s partnerima, i ove godine čitavim nizom događanja u mjesecu svibnju i lipnju obilježavaju Međunarodni olimpijski dan. U Poreču su u sklopu Državnog prvenstva za osnovne i srednje škole, 24. ISF Svjetskog školskog košarkaškog prvenstva te Državnog prvenstva za djecu s intelektualnim teškoćama održane dvije izložbe - „Košarka kroz fotografiju“ i „Olimpizam putem filatelije“. Partneri izložbe bili su Hrvatski školski sportski savez i Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM). U Bolu na otoku Braču organizirana je ekološka akcija čišćenja bračkog podmorja SUB ECO-BOL 2017, u suradnji s ronilačkim centrom Big Blue Diving i Turističkom zajednicom općine Bol. U Kninu su se 2. svibnja građanima predstavili razni sportovi. U Vikovcima je 9. svibnja na stadionu HNK Cibalija održan Festival osnovnih škola a u Šibeniku 18. svibnja Festival sporta. U SRC Šalata u Zagrebu organiziran je 4. i 19. svibnja dječji sportski kamp koji uključuje sportsko rekreacijske aktivnosti, prikaz sportova i ekološke radionice, a na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava za 5. i 6. razrede osnovnih škola 1. lipnja objavljeni su i nagrađeni pobjednici natječaja „Košarka kroz fotografiju“. Međunarodni olimpijski dan obilježit će i djeca iz dječjih vrtića u Zagrebu sudjelujući u manifestaciji „Sport u duhu olimpizma“, u dvorani Sutinska Vrela 4. lipnja.

 

Na sam Međunarodni olimpijski dan 23. lipnja građane očekuju sportsko rekreacijske i obrazovne aktivnosti u Sportskom parku Mladost i na Jarun, te obrazovne radionice na temu olimpizma u Hrvatskom športskom muzeju u Zagreb. HDOFM izradit će i prigodni žig koji će se tog dana koristiti u poslovnici Hrvatske pošte u Jurišićevoj. (hoo/msč)