Zagreb, 23. lipnja 2016. - Nakon što su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska olimpijska akademija u suradnji s partnerima, čitavim nizom događanja u mjesecu svibnju i lipnju obilježili Olimpijski dan, danas, 23. lipnja, u poslovnici Hrvatske pošte u Jurišićevoj u Zagrebu bit će u uporabi prigodni žig posvećen Olimpijskom danu kojeg slave nacionalni olimpijski odbori (NOO) diljem svijeta.

 

Olimpijski dan podsjeća nas na 23. lipanj 1894. godine kada su u pariškoj Sorboni predstavnici dvanaest zemalja jednoglasno prihvatili prijedlog Pierre de Coubertina da se obnove olimpijske igre. Taj se događaj smatra rođenjem suvremenog Olimpijskog pokreta i utemeljenjem Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

 

U siječnju 1948. godine, na 42. Zasjedanju MOO-a u St. Moritzu, članovi MOO-a odlučili su pokrenuti projekt Olimpijskog dana, a ideja je bila da svaki NOO u svojoj zemlji proslavi dan kada je nastao Olimpijski pokret te istodobno promiče vrijednosti olimpizma. Od 1987. godine taj se dan obilježavao manifestacijom „Olympic Day Run“, da bi posljednjih godina prerastao u mnogo više od utrke. Olimpijski dan pretvorio se u događanje koje diljem svijeta promiče zdravlje i aktivan život. Pod sloganom „kreći se, uči, otkivaj“ NOO-i organiziraju sportske, kulturne i edukativne aktivnosti za sve građane, neovisno o njihovoj dobi, spolu ili motoričkim sposobnostima.

 

Tako su i ove godine milijuni ljudi na svijetu, osim što su bili fizički aktivni, sudjelovali i u širenju vrijednosti olimpizma - izvrsnosti, uvažavanju i prijateljstvu. Među njima bili su i hrvatski učenici koji su se natjecali na Državnim prvenstvima školskih sportskih društava i Danu Univerzalne sportske škole, zatim vrtićanci sudionici manifestacije „Sport u duhu olimpizma“ te svi oni građani koji su se 17. svibnja u Vinkovcima uključili u aktivnosti povodom Olimpijskog dana ili posjetili izložbu „Olimpizam putem filatelije“ u Splitu. (hoo/msč)