Zagreb, 4. travnja 2016. - Na Zagrebačkom Velesajmu obilježen je 3. travnja 2016. godine 3. Međunarodni dan sporta za razvoj i mir. Odigran je malonogometni turnir u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije, Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskog olimpijskog odbora. Na turniru je sudjelovalo 14 ekipa koje su predstavljale različite institucije i organizacije s ciljem međusobnog povezivanja i slanja poruke zajedništva u ostvarivanju boljeg društva.

Prve utakmice odigrale su ekipe novinara Hrvatske televizije i glumaca Satiričkog kazališta Kerempuh te Hrvatskog Crvenog križa (Red Cross AllStars) i Hrvatske olimpijske obitelji. U međusobnim susretima sudjelovale su i dvije malonogometne ženske ekipe - MNK Alumnus i MNK Kozakiv, kao i niz drugih: Klub Alpbach Hrvatska, Europske sveučilišne igre 2016, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Prsten, Klub Albanskih studenata u Zagrebu i Klub mladih Moslavina. Prije samog početka kapetani svih ekipa svečano su potpisali Certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju ciljeva održivog razvoja, a isto je učinjeno i s prošlogodišnjim partnerima iz Katara, Trinidada i Tobaga, Tanzanije i Turske.

Ujedinjeni narodi (UN) i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potpisali su 2014. godine povijesni sporazum s ciljem osnaživanja suradnje tih dviju organizacija na najvišoj razini. Sporazum naglašava da MOO i UN dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport kao univerzalnoj vrijednosti čovječanstva. U rujnu 2015. godine Ujedinjeni narodi prihvatili su rezoluciju Program za održivi razvoj 2030. u kojoj se nalazi akcijski plan za globalni prosperitet, planetu i čovječanstvo. Uloga sporta opisana je kao ključna u ostvarivanju razvoja i mira, promicanju tolerancije i poštovanja, osnaživanju žena i mladih te pojedinaca i društva u cjelini.

Uz slanje poruke mira, Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode vjeruju kako je upravo međusektorsko partnerstvo na lokalnoj i nacionalnoj razini najbolji način za početak stvarnih promjena i prevladavanje svjetskih izazova. (HDUN)