ZAGREB, 16. veljače 2016. - Nika Jukić i Romana Tea Kirinić, studentice Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odabrane su od strane Hrvatske olimpijske akademije (HOA) da sudjeluju na 56. Međunarodnom simpoziju za mlade.

Simpozij će se održati od 11. do 25. lipnja u grčkoj Olimpiji u organizaciji Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO). Na natječaj se prijavilo 12 kandidata, a kriteriji Povjerenstva za izbor sudionika bili su prije svega prosjek ocjena, sportski status, iskazani interes za olimpizam, dodatno obrazovanje, znanje francuskog, engleskog ili grčkog jezika te predznanje o povijesti sporta, olimpijskom pokretu i olimpizmu. Natječaj je bio namijenjen redovitim studentima kinezioloških fakulteta i fakulteta društveno-humanističkog usmjerenja u dobi od 20 do 35 godina.

Glavna je tema ovogodišnjeg Simpozija 'Olimpizam kao učinkovito sredstvo održivog razvoja', a posebna podtema je 'Temeljne olimpijske vrijednosti kao učinkovito sredstvo za zaštitu okoliša'. Radi se o najstarijoj obrazovnoj aktivnost MOA-e na kojoj se okupljaju studenti iz stotinjak zemalja svijeta kako bi usvojili nova znanja i spoznaje o olimpizmu te razmijenili iskustva. (hoo/msč)