Zagreb, 25. siječnja 2016. – Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović (MDP)potpisali su u ponedjeljak, 25. siječnja, Sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi programa promicanja olimpizma a pod nazivom „Olimpijski ideali – Dražen Petrović“.

Cilj suradnje je promicanje temeljnih načela olimpizma i kulturološke dimenzije sporta te popularizacija i širenje olimpijske ideje spajanja sporta s kulturom i obrazovanjem likom i djelima Dražena Petrovića, jednog od najboljih hrvatskih i svjetskih košarkaša, olimpijca i nositelja triju olimpijskih odličja.
 
Program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj provodit će se u radionicama Muzeja Dražen Petrović tijekom školske nastave u 2016. godini. Uz kratko predavanje o životu Dražena Petrovića čiji se spomenik od 1995. nalazi u parku Olimpijskog muzeja u Lausanni i koji je iste godine uvršten u Košarkašku kuću slavnih, naglasak učenja će biti na važnosti tih činjenica ne samo za hrvatski sport već i hrvatske kulture i Hrvatske države u svijetu. Svaka školska delegacija dobit će na poklon dva obrazovna stripa o Draženu Petroviću za potrebe školske biblioteke, dvije košarkaške lopte s likom Dražena Petrovića za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture u školi i jedan zidni plakat za svakog sudionika radionice.

Sporazum su potpisali ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj i ravnateljica Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović Aleksandra Vlatković a u nazočnosti Biserke Petrović, predsjednice Upravnog odbora Zaklade Dražen Petrović i majke Dražena, te voditeljice odjela za promicanje olimpizma HOA-e Danire Bilić. (hoa/db)