Zagreb, 29. svibnja 2015. - U organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA) Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog školskog sportskog saveza (HŠSS) u Zagrebu je na Sportsko rekreacijskom centru Mladosti održana središnja proslava Međunarodnog olimpijskog dana (Olympic Day) koja je okupila više od 850 učenika osnovnih škola u pratnji 15o voditelja i nastavnika svojih škola.

Proslavi su se priključila i brojna ugledna imena hrvatskog sporta među kojima olimpijci i vrhunski sportaši Josip Pavić, Valent i Martin Sinković, Damir Škaro, Dubravko Šimenc, Zoran Primorac, Antonija Mišura, Gordan Kožulj i Danira Nakić Bilić ujedno koordinatorica projekta Međunarodnog olimpijskog dana u Hrvatskoj.

Nacionalna proslava Olimpijskog dana pod sloganom kreći se, uči i otkrivaj, traje više tjedana i u različitim sportskim sredinama, prvenstveno potičući mlade i najmlađe članove hrvatskog društva na bavljenje nekom od sportskih aktivnosti te učenju fair playa, solidarnosti te uvažavanju jedni drugih i boljem razumijevanju razlika.

Tako je u Poreču od 26. travnja do 5. svibnja 2015. tijekom završnice prvenstava školskih športskih društava Hrvatske održana likovna izložba na temu „Sportska fotografija" čiji je natječaj proveden tijekom školske godine u osnovnim školama. Na otoku Braču 29. i 30. travnja 2015. održana je akcija čišćenja bračkog podmorja „Sub Eco BOL 2015." kao izraz opredjeljenja sporta i olimpijskog pokreta u zaštiti okoliša, sukladno Etičkom kodeksu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Pokrovitelji akcije bili su Hrvatski i Slovenski ronilački savezi, a uz 300-ak ronilaca u akciju su tradicionalno uključena i djeca iz osnovne i srednje škole

U Zagrebu je u dvorani Sutinska Vrela, 24. svibnja 2015. u suradnji s uredom za programe lokalnog sporta HOO-a, organizirana proslava Olimpijskog dana za više od 350 djece predškolskog uzrasta.

Do finalnog obilježavanja Olimpijskog dana 23. lipnja, Akademija će u suradnji sa Hrvatskim olimpijskim odborom i partnerima održati još niz aktivnosti među kojima će biti filatelistička izložba „Olimpizam putem filatelije", u Vinkovcima, od 5. lipnja do 10. srpnja 2015. u suradnji s Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM) kao i obrazovne radionice u Hrvatskom športskom muzeju namijenjenu mladim sportašima na temu olimpizma. HOA je pripremila i prigodni žig Olimpijskog dana s motivacijskim sloganom pokreni se, uči i otkrij a koji će biti u uporabi 23. lipnja 2015. u poslovnici Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13. u Zagrebu. (hoo/rj)