Hrvatska olimpijska akademija (HOA) petu godinu za redom nositelj je organizacije i praćenja provedbe različitih programskih aktivnosti s ciljem proslave Međunarodnog olimpijskog dana na nacionalnoj razini. Naime, svake godine 23. lipnja svijet slavi Olimpijski dan, dan kada je prije 120 godina u pariškoj Sorboni rođen moderni olimpijski pokret.

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) petu godinu za redom nositelj je organizacije i praćenja provedbe različitih programskih aktivnosti s ciljem proslave Međunarodnog olimpijskog dana na nacionalnoj razini.

Naime, svake godine 23. lipnja svijet slavi Olimpijski dan, dan kada je prije 120 godina u pariškoj Sorboni rođen moderni olimpijski pokret.

Program proslave Olimpijskog dana u Hrvatskoj u 2014. godini realiziran je temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji čiji potpisnici su: Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Hrvatska olimpijska akademija (HOA), Hrvatski školski športski savez (HŠŠS), Hrvatski športski muzej (HŠM), Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM) i Hrvatski klub olimpijaca (HKO). Cilj svih potpisnika Sporazuma je zajedničko djelovanje na popularizaciji sporta i njegovih pozitivnih vrijednosti te širenje olimpijskih načela među djecom i mladima.

Program proslave Olimpijskog dana 2014. proveden je putem 6 različitih programskih aktivnosti.

Poreč, 27. travnja – 6. svibnja 2014.
Tijekom završnice Državnih prvenstava školskih športskih društava Republike Hrvatske koja se održala u Poreču od 27. do 29. travnja 2014.g. za osnovne škole (108 ekipa i 936 učenika), od 30. travnja do 2. svibnja 2014.g. za srednje škole (96 ekipa i 876 učenika) te od 4. do 6. svibnja 2014.g. za djecu s intelektualnim teškoćama u razvoju (31 ekipa i 155 učenika), održana je likovna izložba na temu „Zimske olimpijske igre“, a na svečanom otvorenju izložbe proglašeni su pobjednici u dvije kategorije - tri najbolja rada u kategoriji osnovnih škola i tri najbolja rada u kategoriji srednjih škola. U sportskim dvoranama istaknuta su vanjska obilježja Olimpijskog dana, HOO-a i HOA-e (banneri, pingvini), a učenici su dobili i obrazovne letke na temu olimpizma.

SUB – ECO BOL 2014., otok Brač, 29. i 30. travnja 2014.
S ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja podmorja i očuvanja okoliša uopće, Hrvatska olimpijska akademija uključila se u akciju čišćenja bračkog podmorja „SUB ECO BOL 2014.“ koja je ujedno bila i 15. jubilarna. Pokrovitelji akcije su Hrvatski i Slovenski ronilački savezi, a uz 300-ak ronilaca u akciju su tradicionalno uključena i djeca iz osnovne i srednje škole. Svim sudionicima podijeljeni su obrazovni letci i drugi promotivni materijali Olimpijskog dana, a banner s logom Olimpijskog dana simbolično je postavljen u podmorje kao izraz snažnog opredjeljenja sporta i olimpijskog pokreta u zaštiti okoliša, sukladno Etičkom kodeksu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Sutinska Vrela, 25. svibnja 2014.
U suradnji s HOO-om, Uredom za programe lokalnog športa, organizirana je proslava Olimpijskog dana za djecu predškolskog uzrasta, u Pdsusedu s 350 djece. Svi sudionici su dobili majice s logom Olimpijskog dana, medalje, pehare i obrazovne materijale. U sportskoj dvorani jasno su istaknuta obilježja Olimpijskog dana, HOO-a i HOA-e.

Centralna proslava Olimpijskog dana, ŠRC Mladost, Zagreb, 30. svibnja 2014.
7. Dan Univerzalne športske škole već petu godinu zaredom ujedno je bio i središnji događaj proslave Olimpijskog dana na nacionalnoj razini. Proslavljen je zajedno sa 778 učenika osnovnih škola iz svih županija Republike Hrvatske, s 97 voditelja - profesora tjelesne i zdravstvene kulture, 26 volontera i uz nazočnost hrvatskih olimpijaca. Na samom početku organiziran je mimohod s natpisima svake županije iz koje djeca dolaze. Prije pozdravnih riječi, sportsku manifestaciju spektakularno su najavili članovi Antiterorističke jedinice „Lučko“ koji su izveli padobranski skok noseći u rukama zastave MOO-a i HŠŠS-a. Pozdravnu riječ u ime HŠŠS-a dao je gospodin Nikola Perković, predsjednik HŠŠS-a, u ime hrvatske olimpijske obitelji gospodin Franjo Prot, član Vijeća HOO-a i predsjednik Upravnog odbora HOA-e, te u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gospodin Krešimir Šamija, načelnik sektora za razvoj sporta. Nakon svečanog dijela djeca su svoja sportska znanja i vještine pokazali na 21 radnoj stanici, obučeni u iste majice s obilježjem Olimpijskog dana i logotipima partnera u organizaciji događanja. Po završetku sportske manifestacije svi sudionici su dobili zlatne medalje i diplome MOO-a i HOO-a. Događanje su medijski popratile sve tri nacionalne televizije.

Izložba „Olimpizam putem filatelije“, Zagreb, 9. – 20. lipnja 2014.
U suradnji s HŠM i HDOFM organizirana je filatelistička izložba „Olimpizam putem filatelije“ u sklopu koje će se održati nekoliko obrazovnih radionica za učenike srednjih škola na temu olimpizma i olimpijske filatelije. Radionice će voditi volonteri HOA-e i djelatnici HDOFM-e. Za tu prigodu u suradnji s Hrvatskom poštom izrađene su prigodne dopisnice i razglednice, prigodni žig, kao i plakat izložbe. Dizajn i pripremu za tisak prigodnih dopisnica, razglednica i žiga, kao i plakata i obrazovnih letaka napravila je Maja Čizmić Regula iz HOO-a. Prigodni žig, dopisnice i razglednice izrađene su povodom svečanog otvorenja izložbe „Olimpizam putem filatelije“, 9. lipnja 2014. godine. Na svečanom otvorenju izložbe prisutnima su se obratili Đurđica Bojanić, ravnateljica HŠM-a, Ivan Librić, predsjednik HDOFM-e, Saša Ceraj, ravnatelj HOA-e i Franjo Prot, član Vijeća HOO-a i predsjednik Upravnog odbora HOA-e.

23. lipnja, Olimpijski dan – prigodni žig
S ciljem obilježavanja Olimpijskog dana izrađen je i prigodni žig s datumom 23. lipnja, koji će biti u uporabi na šalteru filatelije 23. i 24. lipnja 2014. godine u poslovnici Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13, Zagreb. U slikovnom dijelu žiga istaknut je i broj 120 kojim se naglašava jubilarna godišnjica osnivanja Međunarodnog olimpijskog odbora i rođenja modernog olimpijskog pokreta.