ZAGREB, 30. svibnja 2014. - Sportski park Mladost u Zagrebu danas je, unatoč kiši i svježih 15 Celzijevih stupnjeva, bio mjesto sportskih aktivnosti i dječjeg veselja. Naime, učenici osnovnih škola, polaznici programa Univerzalne sportske škole, iz svih hrvatskih županija, obilježili su 30. svibnja 2014. godine međunarodni Olimpijski dan i 7. Dan univerzalne sportske škole.

Oko 800 učenika okupilo se na Mladosti, kako bi demonstrirali svoja sportska znanja i vještine, ne zaboravljajući pri tome olimpijske vrijednosti - uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo. Okušali su se u hokeju na travi, bacanju kugle, sprintu, nogometu, skoku u dalj i mnogim drugim zabavnim aktivnostima koje su za njih pripremili volonteri, studenti Kineziološkof fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Imali su priliku družiti se i sa srebrnim olimpijcem sa OI London, veslačem Damirom Martinom, srebrnom olimpijkom sa OI Seoul, košarkašicom Danirom Nakić, te srebrnim olimpijcem sa OI Tokio, vaterpolistom Zlatkom Šimencom. Svi su mali sportaši za uloženi trud na kraju nagrađeni medaljama.

Proslavu su organizirali Hrvatski školski športski savez i Hrvatski olimpijski odbor kroz Hrvatsku olimpijsku akademiju i Hrvatski klub olimpijaca, a pokroviteljstvo je preuzelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.Međunarodni Olimpijski dan posvećen je rođenju ideje o obnovi Igara 23. lipnja 1894. godine u pariškoj Sorboni.

Proslavi, koju je Međunarodni olimpijski odbor prvi put uveo 1987., ove se godine priključilo više od 200 nacionalnih olimpijskih odbora među kojima je i Hrvatski olimpijski odbor sa svojim partnerima Hrvatskom olimpijskom akademijom, Hrvatskim školskim športskim savezom, Hrvatskim športskim muzejom i Hrvatskim klubom olimpijaca.Program Univerzalne sportske škole provodi Hrvatski školski športski savez u svim hrvatskim županijama. Namijenjen je učenicima 1. do 4. razreda osnovne škole. Trenutno imaju 9,840 polaznika s kojima radi 313 profesora tjelesne i zdravstvene kulture.