ZAGREB, 24. travnja 2014. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatska olimpijska akademija (HOA) potpisali su 24. travnja 2014. sporazum o zajedničkom obilježavanju Olimpijskog dana s Hrvatskim klubom olimpijaca (HKO), Hrvatskim školskim športskim savezom (HŠŠS), Hrvatskim športskim muzejom (HŠM) te Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM).

Olimpijski dan slavi se 23. lipnja, a posvećen je rođenju ideje o obnovi Olimpijskih igara 23. lipnja 1894. u pariškoj Sorboni te nastanku modernog olimpijskog pokreta. Nekada „Olympic Day Run“, od 2009. proslava se obilježava pod nazivom „Olympic Day“, a moto je „Pokreni se, uči i otkrij“. Prošle se godine više od 4 milijuna ljudi diljem svijeta uključilo u proslavu kroz najrazličitije sportske, kulturne i edukativne aktivnosti organizirane od strane 150 nacionalnih olimpijskih odbora, koliko ih sudjeluje u obilježavanju Olimpijskog dana.

Osnovna je ideja slaviti sport i olimpijske vrijednosti - uvažavanje, izvrsnost i prijateljstvo - koje ne poznaju jezične i kulturološke barijere. Proslava Olimpijskog dana također je idealna mogućnost da se građani, prije svega djeca i mladi, potaknu na bavljenje sportom. Sport je izvrsno preventivno sredstvo za sprečavanje svih oblika društveno neprihvatljivog ponašanja, ono poboljšava zdravlje, pomaže u stjecanju samopouzdanja koje je danas toliko potrebno mladim ljudima, ali uči i poštivanja drugih i različitih.

Svjesni uloge sportskih i odgojnih institucija, osobito sportaša i sportskih djelatnika u stvaranju pozitivnih vrijednosti za vrijeme odrastanja djece i mladih, HOO kroz HOA-u, u suradnji s partnerima HKO-om, HŠŠS-om, HŠM-om i HDOFM-om, petu godinu zaredom provodi niz aktivnosti sportskog i edukativnog karaktera, kojima obilježava Olimpijski dan u Hrvatskoj. Broj sudionika raste iz godine u godinu, a u 2014. očekuje ih se 5,000. Voditeljica projekta na nacionalnoj razini je Danira Bilić (HOA).