ZAGREB, 27. siječnja 2014. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) treću godinu za redom pokreću natječaj pod nazivom "Školski sport i olimpijski pokret" – ove godine na temu "Zimske olimpijske igre". Natječaj će trajati od 27. siječnja do 15. travnja 2014. godine, a namijenjen je učenicima osnovnih škola od V. do VIII. razreda te srednjih škola u RH.

ZAGREB, 27. siječnja 2014. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) treću godinu za redom pokreću natječaj pod nazivom „Školski sport i olimpijski pokret“ – ove godine na temu „Zimske olimpijske igre“. Natječaj će trajati od 27. siječnja do 15. travnja 2014. godine, a namijenjen je učenicima osnovnih škola od V. do VIII. razreda te srednjih škola u RH.

Cilj ove suradnje je širenje olimpijskog obrazovanja i popularizacija sporta uz širenje olimpijskog duha, te njegovanje aktivne sinergije između svijeta umjetnosti i sporta u skladu s jednom od temeljnih načela Olimpijske povelje koja, među ostalim, navodi da olimpizam spaja sport s kulturom i obrazovanjem.

Ove godine radi se o likovnom natječaju, a osnovna tema svih likovnih radova je „Zimske olimpijske igre“. Autori joj mogu slobodno pristupiti na različite načine, a likovne radove mogu oblikovati u slikarskim i crtačkim tehnikama (primjerice: gvaš, akvarel, tempera, kolaž, linorez), uključujući crtanje na računalu, odnosno računalnu grafiku. Svaka škola, uz stručnu i organizacijsku pomoć svojih profesora likovne kulture, organizira natječaj na školskoj razini te odabire dva rada koja će ih predstavljati na natječaju „Školski sport i olimpijski pokret“ na temu.

Pristigli radovi bit će izloženi na izložbi tijekom završnice Državnog školskog sportskog prvenstva za osnovne i srednje škole, a Ocjenjivački sud, koji se sastoji od pet članova, na svečanom će otvaranju izložbe odabrati po tri najbolja rada iz obiju kategorija. Unutar svake kategorije dijelit će se po tri nagrade u sportskoj opremi i rekvizitima, koje dobivaju škole, u novčanim protuvrijednostima: za prvo mjesto 5.000 kn, za drugo mjesto 4.000 kn i za treće mjesto 3.000 kn.

Za sve učenike, učitelje i škole, koje dostave likovne radove HOA i HŠŠS pripremit će priznanja i zahvalnice, a najbolji odabrani radovi bit će objavljeni u časopisu Hrvatskog olimpijskog odbora „Olimp“.

NATJEČAJ