ZAGREB, 22. veljače 2012. - U suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) i Olimpijskim muzejom u Lausanni, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) putem Hrvatske olimpijske akademije (HOA) provodi međunarodni natječaj na nacionalnoj razini pod nazivom "Olimpijski sport i umjetnost 2012. – Hrvatska" namijenjen studentima hrvatskih umjetničkih akademija. Odabire se najbolja skulptura, slika, crtež ili grafika na temu "Sport i olimpijske vrijednosti izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja".

ZAGREB, 22. veljače 2012. - U suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) i Olimpijskim muzejom u Lausanni, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) putem Hrvatske olimpijske akademije (HOA) provodi međunarodni natječaj na nacionalnoj razini pod nazivom „Olimpijski sport i umjetnost 2012. – Hrvatska“ namijenjen studentima hrvatskih umjetničkih akademija. Odabire se najbolja skulptura, slika, crtež ili grafika na temu „Sport i olimpijske vrijednosti izvrsnosti, prijateljstva i poštovanja“.

Izložbu „Olimpijski sport i umjetnost 2012. – Hrvatska“ otvorio je počasni član MOO-a i član Komisije za kulturu i obrazovanje Antun Vrdoljak, u nazočnosti predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i ravnatelja HOA-e Milana Kolmana. Najbolje radove proglasio je akademski kipar Ante Guberina, pobjednik prvog međunarodnog natječaja „Olimpijski sport i umjetnost 2000.“ sa skulpturom „Olimpijski lanac“ koja je 2000. proglašena najboljim radom u kategoriji skulptura.

Prema odluci Ocjenjivačkog suda, prva nagrada u kategoriji skulpture pripala je Borisu Sekuliću, studentu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Njegov rad nosi naziv „Olimpijski akvarel“ a sastoji se od kutije za vodene boje, pet osnovnih boja i pripadajućeg kista. „Kist koji se nalazi u kutiji vizualno sam oblikovao kao Olimpijsku baklju, a vrh kista kao sam plamen. Olimpijske igre ne mogu početi dok se bakljom ne zapali Olimpijska vatra. Jednaka stvar se događa i kod likovnog djela, ništa se neće dogoditi dok sam umjetnik ne uzme kist u svoje ruke i ne počne slikati. Umjetnost i sport oduvijek su bili povezani, a povezuje ih vatra koju svaki od sportaša i umjetnika nosi u sebi“ opisao je 23-godišnji umjetnik svoje nadahnuće.

U kategoriji slike, crteža ili grafike nagrađen je Miljenko Šimić, student diplomskog studija na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, za rad „Plamen naroda“. Središnji motiv je Olimpijski plamen na podlozi od pravilnih pruga u bojama Olimpijskih krugova. Koloristički gledano, slika je zapravo inverzija poznate zastave s krugovima. „Odlučio sam se usredotočiti na temeljni preduvjet kako istinskog izgaranja kroz nesputanu sportsku konkurenciju, tako i uzajamnog poštovanja naroda, a taj je ravnopravnosti i sloboda od svih mogućih političkih i kulturoloških predrasuda i diskriminacija. Istodobno, to je preduvjet koji, ako bi se ispunio, doista svijet može okrenuti naglavačke“ objasnio je Šimić.

Nagrađeni umjetnici u kategoriji kiparstva i slikarstva predstavljat će Republiku Hrvatsku na Međunarodnom natječaju u Lausanni gdje će se osam odabranih radova iz svake kategorije predstaviti na izložbi u sklopu XXX. Olimpijskih igara u Londonu 2012. Nagrađeni radovi na međunarodnom natječaju ostati će trajno izloženi u Olimpijskome muzeju u Lausanni. HOA treći put sudjeluje na međunarodnom natječaju koji se u organizaciji MOO-a i njegove Komisije za kulturu i olimpijsko obrazovanje već tradicionalno provodi kao dio proslave Olimpijskih igara s ciljem jačeg povezivanja sporta i umjetnosti. Slijedom programskih poveznica kulture, umjetnosti i sporta, organizirajući natječaj na nacionalnoj razini uz izložbu i izradu kataloga za mlade umjetnike, HOA aktivno promiče olimpijsku ideju u društvu ukazujući na plemenite vrijednosti koje sport i umjetnost prenose.

Među preostalim radovima završne izložbe Ocjenjivački je sud odabrao još tri najbolja rada koja će novčanom nagradom otkupiti HOA: skulpturu „Olimpijski kotač“ Pauline Banić, skulpturu „Olimpijsko stablo“ Ante Antunovića i skulpturu „Tetiva“ Petra Popijača.

Izložba je otvorena za sve posjetitelje radnim danom od 22. veljače do 2. ožujka 2012. od 9.00 do 19.00 sati u prostoru Hrvatskoga športskog muzeja, Praška 2/II, Zagreb.