Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 15. siječnja 2020. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) provodi dva iznimno atraktivna natječaja. U prvom natječaju izbor je sudionika za 60. međunarodni simpozij za mlade Međunarodne olimpijske akademije (MOA), koji će se održati u grčkoj Olimpiji od 23. svibnja do 3. lipnja 2020. MOA-in simpozij za mlade održava se već 60 godina i najstarija je njezina obrazovna aktivnost. Na simpoziju se okupljaju studenti s ciljem usvajanja novih znanja i spoznaja o olimpizmu (oko 200 sudionika iz oko 100 država svijeta). Drugi HOA-in natječaj odnosi se na izbor sudionika 27. međunarodnog seminara o olimpizmu MOA-e, od 3. do 17. svibnja 2020., također u Olimpiji.

Monte Carlo, 13, prosinca 2019. - S projektom Međunarodnog dana obilježavanja sporta za razvoj i mir, Hrvatska olimpijska akademija (HOA), Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN) i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nominirani su u kategoriji April, 6th Initiative of te Year 2019. od strane Foruma Peace and Sport (Mir i sport), koji je održan u Monte Carlu (Monako) pod visokim pokroviteljstvom monegaškog vladara Alberta II. Projekt obilježavanja Međunarodnog dana za razvoj i mir HOA, HDUN i HOO provode već šestu godinu zaredom.

Split, 7. prosinca 2019. - U suradnji sa Hrvatskim cheerleading savezom (HCS), Hrvatska olimpijska akademija (HOA) verificirala je i provela osposobljavanje 21 polaznika u programu osposobljavanja za trenera/icu cheerleadinga. Program je počeo 12. rujna 2019. godine općim dijelom, a finaliziran je polaganjem završne provjere 28. studenoga 2019. Tjedan kasnije, 6. prosinca 2019.godine, u prostorijama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu održana je svečana promocija cheerleading trener(ic)a. Od ukupno upisanog 21 polaznika, 18 ih je završilo program osposobljavanja (od toga 17 žena i jedan muškarac).