Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 7. srpnja 2019. - Posredovanjem Europskih olimpijskih odbora (EOO) i u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) prijavio je u lipnju prošle godine svoju kandidatkinju na magisterij sportske administracije na Ruskom međunarodnom olimpijskom sveučilištu (Russian International Olympic University) u Sočiju. Godinu dana nakon toga, Iris Španjol iz Zagreba uspješno je svladala spomenuti obrazovni program i stekla zvanje magistrice sportske administracije (Master in Sports Administration), potvrdivši da je bila odličan izbor HOA-e i HOO-a za jednogodišnju stipendisticu Zaklade Vladimir Potanin.

Rijeka, 3. srpnja 2019. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Zajednica sportova Primorsko-goranske županije (ZSPGŽ) otvorili su na Korzu u Rijeci retrospektivnu izložbu “Odlučujući trenutak 2009. - 2019.”, kojom se obilježava deset godina održavanja istoimene međunarodne izložbe s više od 3500 prikupljenih fotografija. Povodom ove izložbe HOA i ZSPGŽ tiskale su monografiju, u kojoj su izložene fotografije sudionika foto-natječaja tijekom prošlog desetljeća. Među njima je i 100 nagrađenih autora fotografija.

Zagreb, 17. lipnja 2019. - Čak 478 trkača i trkačica sudjelovalo je na premijernom izdanju Olympic Day Runa na zagrebačkom Jarunu u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA). Na taj način sportaši i rekreativci i službeno su krenuli u obilježavanje međunarodnog Olimpijskog dana (23. lipnja). Iako se većina sudionika držala olimpijskog postulata "važno je sudjelovati", organizator je pripremio i nagrade za najbolje tercete u obje spolne konkurencije.