Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 18. ožujka 2020. - Iz Hrvatske olimpijske akademije (HOA) izvijestili su o načinu rada sa strankama u HOA-i tijekom aktualne situacije s prijetećom ugrozom zdravlja građana koronavirusom, a u kojoj se preporučuje reduciranje izravnih kontakata i odrađivanje poslova elektroničkom komunikacijom. U dopisu, kojeg je potpisao ravnatelj HOA-e Saša Ceraj, stoji: 

Zagreb, 10. ožujka 2020. - Međunarodna olimpijska akademija (MOA) planira i ove godine provoditi nekoliko obrazovnih programa otvorenih za kandidate iz svih zemalja. Nakon završenih natječaja Hrvatske olimpijske akademije (HOA) odabrani su hrvatski predstavnici. Na 60. međunarodnom simpoziju za mlade s ovogodišnjom glavnom temom simpozija „Olimpizam i humanizam“, te posebnom temom „Olimpijske igre: ljudska prava, različitost i inkluzija u sportu“, hrvatska kandidatkinja je Marija Leskovec.

Zagreb, 4. ožujka 2020. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) nastavila je s educiranjem kadrova za provedbu programa „Olimpijska radionica“ u predškolskim i školskim obrazovnim ustanovama. Novom jednodnevnom seminaru u HOA-inim prostorijama odazvalo se sedam potencijalnih budućih edukator(ic)a, većinom kineziološkog usmjerenja: Sara Kos, Pavel Sovulj, Dino Čeak, Mario Pervan, Divijan-Martin Kelava, Marijana Staneković i Marija Leskovec.