Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 17. lipnja 2019. - Čak 478 trkača i trkačica sudjelovalo je na premijernom izdanju Olympic Day Runa na zagrebačkom Jarunu u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA). Na taj način sportaši i rekreativci i službeno su krenuli u obilježavanje međunarodnog Olimpijskog dana (23. lipnja). Iako se većina sudionika držala olimpijskog postulata "važno je sudjelovati", organizator je pripremio i nagrade za najbolje tercete u obje spolne konkurencije.

Zagreb, 13. lipnja 2019. - Aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja, atletičarka Sara Kolak posjetila je Osnovnu školu Dr. Ivana Merza u Zagrebu. Uz moderiranje novinarke Sandre Dodig Mišetić, Sara je s učenicima podijelila činjenice o vlastitom sportskom putu, razmišljanja o bavljenju sportom i doživljaje s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Na kraju susreta učenici su našoj poznatoj sportašici postavljali pitanja, a ona im je nakon druženja podijelila i autograme.

Zagreb, 4. lipnja 2019. - Osposobljavanje i stručno usavršavanje kadrova u sportu jedna je od najvažnijih misija Hrvatske olimpijske akademije (HOA), koja je ovih dana, u suradnji s Hrvatskim baseball savezom (HBS), započela izobrazbu polaznika u programu osposobljavanja za obavljanje poslova trenera baseballa. Posljednjeg dana svibnja pokrenute su edukativne aktivnosti, a ukupno 20 polaznika prisustvovalo je prvom predavanju. Izobrazba obuhvaća opći dio, specijalnosti te praktičnu nastavu.