Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 16. listopada 2019. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) pokrenula je u ožujku ove godine pilot-projekt radionica o olimpizmu i olimpijskim vrijednostima za mlađe osnovnoškolce. U projekt je uključena Osnovna škola Ivana Filipovića u Zagrebu, u kojoj su bile priređene i prve četiri radionice. Nakon vrlo uspješno odrađenih pilot-radionica, projekt je zaživio iznad očekivanja. Javilo se više zainteresiranih škola, ne samo osnovnih, već i srednjih. Od ožujka do lipnja ove godine održano je 60 radionica kroz koje je prošlo više od 1200 učenika osnovnih i srednjih škola.

Zagreb, 5. listopada 2019. - Osposobljavanje i stručno usavršavanje kadrova u sportu jedna je od najvažnijih misija Hrvatske olimpijske akademije (HOA), koja je u petak, 4. listopada 2019. godine, u suradnji s Hrvatskim savezom za skokove u vodu, započela izobrazbu polaznika u programu osposobljavanja za obavljanje poslova trenera skokova u vodu. Ukupno 12 polaznika (šest muškaraca i šest žena) nazočilo je prvom predavanju, održanom u Zagrebu. Narednih mjeseci polaznici će odslušati program osposobljavanja u trajanju od 300 sati te na taj način steći potrebno znanje za obavljanje poslova trenera i trenerica skokova u vodu.

Samobor, 21. rujna 2019. - Povodom obilježavanja Europskog tjedna sporta u subotu, 21. rujna 2019. godine, u Samoborskom muzeju održano je otvorenje retrospektivne izložbe sportske fotografije “Odlučujući trenutak”, organizatora Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije (ZS PGŽ). Domaćin izložbe je Samoborski športski savez, a otvorenju su nazočili predstavnici gradskih vlasti i sportskih udruga grada Samobora te tajnica Samoborskog športskog saveza Marijana Radek. Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Samobora Željko Stanec, a o njoj je govorio ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj.