Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel:+385 1 3650599 ; +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zagreb, 16.listopada 2018. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) organizira radionicu "IOC Athlete Career Programme Outreach" o dualnoj (dvojakoj) karijeri sportaš(ic)a. Radionica će se održati u četvrtak, 18. listopada u hotelu Westin, a namijenjena je mladim sportašicama i sportašima na početku karijere, od 16 do 22 godine.

Zagreb, 14. listopada 2018. - Dana 13. listopada 2018. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu Hrvatska olimpijska akademija (HOA) sudjelovala je na obilježavanju Dana Japana vezano uz promociju olimpizma i nadolazećih Olimpijskih igara koje će se održati u Tokiju 2020. godine. Tom prigodom Hrvatska olimpijska akademija tiskala je edukativni materijal o nadolazećim Igrama, olimpizmu i sportu u Japanu te vezama između Hrvatske i Japana putem sporta na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku.

Zagreb, 21. rujna 2018. - Povijesni dan za olimpijske akademije Staroga kontinenta! Dana 20. rujna 2018. godine u Ljubljani je održana četvrta Konferencija europskih olimpijskih akademija na kojoj je - nakon šest godina priprema i po prvi put u povijesti - osnovana Europska olimpijska akademija (EOA), kao kontinentalno udruženje 51 nacionalne olimpijske akademije.