Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 30. siječnja 2019. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) provodi dva natječaja za tradicionalne edukativne programe u domovini olimpizma - simpozij i seminar u organizaciji svoje matične udruge, Međunarodne olimpijske akademije (MOA).

Prvi HOA-in natječaj odnosi se na izbor sudionika MOA-ina 59. međunarodnog simpozija za mlade, koji će se održati u Olimpiji (Grčka) od 1. do 15. lipnja 2019. godine. Glavna tema simpozija je Olimpijska diplomacija: Kako olimpijski sportovi mogu odigrati pozitivnu ulogu u međunarodnoj diplomaciji?

Zagreb, 29. siječnja 2019. - Ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj ovoga tjedna sudjeluje u Ljubljani na trećem, posljednjem sastanku partnera Erasmus+ projekta na temu oblikovanja uzora za budućnost (Shapening role models for the future). Partneri u projektu vrijednom 70.000 eura su Slovenski olimpijski odbor, Hrvatska olimpijska akademija, Portugalski olimpijski odbor i Sveučilište u Ljubljani, a projekt obuhvaća obrazovanje sportaša na područjima koja predstavljaju opasnost od ugrožavanja integriteta sporta, poput: dopinga, namještanja utakmica, nasilja kao i svih ostalih oblika nesportskog ponašanja i diskriminacije.

Zagreb, 24. siječnja 2018. - Već osmu godinu zaredom Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS) organiziraju natječaj Školski sport i olimpijski pokret za učenike osnovnih i srednjih škola na temu olimpizma. U ovogodišnjem natječaju, koji traje od 23. siječnja do 15. travnja 2019. godine, bira se najbolji likovni uradak na temu Olimpijskog plakata. Natječaj se provodi u dvije kategorije - osnovnoškolaca (od 5. - 8. razreda) i srednjoškolaca, a svako prijavljeno školsko sportsko društvo iz RH može se natjecati samo u jednoj kategoriji.