Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel:+385 1 3650599 ; +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Rijeka, 4. prosinca 2018. - Jubilarna, deset po redu izložba sportske fotografije pod nazivom „Odlučujući trenutak“ otvorena je u riječkoj Galeriji Principij u organizaciji Zajednice sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatske olimpijske akademije (HOA). Uz Hrvatsku olimpijsku akademiju kao suorganizatora i jednog od glavnih pokrovitelja, izložbu su podržali i Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za šport i Primorsko-goranska županija.

Zagreb, 29. studenoga 2018. - Prvi naraštaj instruktora i instruktorica šaha, proizašlih iz programa stručnog osposobljavanja Hrvatske olimpijske akademije (HOA) u suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom (HŠS), promoviran je 28. studenoga 2018. godine u zagrebačkom hotelu Panorama. Program u trajanju od 300 nastavnih sati, podijeljen u četiri cjeline (opći dio, I. specijalnost, II. specijalnost i praktična nastava), završilo je 18 polaznika i jedna polaznica.

Zagreb, 20. listopada 2018. - Već tradicionalni Sport and Peace Forum (Sport i mir) ove je godine održan na otoku Rodosu (Grčka) pod visokim pokroviteljstvom Princa od Monaka Alberta II. i grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopouloa. Okupio je 350 predstavnika iz 50 zemalja s ciljem razmjene najboljih praksi, politika i utvrđivanja glavnih regionalnih i subregionalnih trendova na Mediteranu.