Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluka o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanove, a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-e

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 15. prosinca 2021. - Dana 15. prosinca održan je zaključni sastanak partnera i konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta Athletes’ friendly education u kojem Hrvatska olimpijska akademija (HOA) sudjeluje od 2019. godine. Erasmus+ projekt Athletes’ friendly education usmjeren je na promicanje dvojne karijere sportaša i potporu inovativnim obrazovnim pristupima i dobrom upravljanju u sportu, te je u skladu s europskom politikom i smjernicama Europske komisije o dvojnoj karijeri sportaša.

Zagreb, 6. prosinca 2021. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Hrvatskim biciklističkim savezom (HBS) započela je 3. prosinca 2021. godine u Zagrebu izobrazbu druge generacije trenera biciklizma.

Rijeka, 29. studenoga 2021. - U Galeriji Principij u Rijeci otvorena je 13. po redu međunarodna izložba „Odlučujući trenutak“, posvećena sportskoj fotografiji. Priredili su je Zajednica sportova Primorsko-goranske županije i Hrvatska olimpijska akademija te stalni suradnik - Foto klub Rijeka, a pokrovitelj je Primorsko-goranska županija. Ove godine na natječaj su pristigle 492 fotografije 83 autora, a stručno povjerenstvo odabralo je 56 fotografija koje su izložene.