Hrvatska olimpijska akademija

Hrvatska olimpijska akademija (HOA) utemeljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 27. lipnja 1996. godine sukladno pravilima Olimpijske povelje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odnosno zadaćama nacionalnih olimpijskih odbora u promicanju temeljnih načela olimpizma na nacionalnoj razini.

Na 2. sjednici tadašnje Opće skupštine HOO-a održane 15. listopada 2001., donesena je odluku o osnivanju HOA-e kao neprofitne javne ustanova a registracija je izvršena 2003. godine u skladu sa Zakonom o ustanovama. Djelatnost je zasnovana na smjernicama Međunarodne olimpijske akademije (MOA) i interesima HOO-a u promicanju kulturnih vrednota, izobrazbe stručnih kadrova u sportu, poštivanju fair playa, etičkih i moralnih načela te promicanje olimpijskih ideala.


Akademijom upravlja Upravno vijeće od pet članova pod vodstvom predsjednika. Dužnost predsjednika HOA-e jedno je vrijeme vršio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Od 3. prosinca 2008. do 22. siječnja 2015. predsjednik HOA-e bio je Franjo Prot, a od 22. siječnja dužnost obnaša Tonči Tadić, dosadašnji član Upravnog vijeća Akademije i ujedno predsjednik Hrvatskog aikido saveza.

 

Sjedište:10000 Zagreb, Trg Krešimira Ćosića 11
Tel: +385 1 3650553
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Statut Hrvatske olimpijske akademije

Obrazac HOA-a

Zahtjev za izdavanje prijepisa (duplikata) uvjerenja

Zagreb, 4. lipnja 2020. - U suradnji s Hrvatskim šahovskim savezom (HŠS), Hrvatska olimpijska akademija (HOA) započela je u prvom tjednu lipnja 2020. godine s edukacijom druge generacije instruktora i instruktorica šaha. Program, koji je u travnju 2018. godine verificiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) Republike Hrvatske, do sada je završilo 19 polaznika.

Zagreb, 24. travnja 2020. - Hrvatska olimpijska akademija (HOA) u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom (HŠSS), već devetu godinu provodi natječaj pod nazivom Školski sport i olimpijski pokret. Tema ovogodišnjeg natječaja bili su olimpijski piktogrami, a učenici su trebali osmisliti jedan ili više piktograma za olimpijske ili neolimpijske sportove.

Zagreb, 16. travnja 2020. - Sukladno novonastaloj zdravstvenoj situaciji te mjerama u borbi protiv koronavirusa koje su na snazi, Međunarodni dan sporta za razvoj i mir ove godine (6. travnja) obilježen je online i to putem uključivanja u #WhiteCard međunarodnu kampanju.