Bruxelles, 26. ožujka 2021. - Europska komisija je 25. ožujka objavila poziv na podnošenje prijedloga u okviru programa Erasmus+. Informacije o novim pravilima predstavljene su na informativnim danima koji su završili dan ranije, a mogu se pronaći u vodiču objavljenom na stranicama Europske komisije. Rok za podnošenje prijedloga istječe 20. svibnja 2021. u 17 sati.

Od promjena u pravilima izdvajamo nekoliko dobrih vijesti. Sportske udruge su u prošlom programskom razdoblju pokazivale najveći interes za potpore za organizaciju sportskih natjecanja, a nova pravila otvaraju mogućnost organizacije lokalnih natjecanja, i to dvije vrste lokalnih natjecanja koje su bitno drugačije od onih u starim pravilima. Prva su lokalna natjecanja u kojima sudjeluju natjecatelji iz najmanje tri organizacije iz tri različite programske zemlje. Druga vrsta lokalnih natjecanja su ona u kojima sudjeluju natjecatelji iz najmanje šest organizacija iz šest različitih programskih zemalja. Iznos potpore za prvu vrstu je 200.000 eura, a za drugu 300.000 eura. Pravila za velika, sveeuropska natjecanja ostala su slična, s tim da, kao i za lokalna natjecanja, projekt sada može trajati od 12 do 18 mjeseci.

Izmijenjena pravila omogućit će većem broju sportskih klubova i drugim manjim sportskim udrugama da dobiju potporu, što je HOO zagovarao u proteklom programskom razdoblju.

Isti pristup primijenjen je i na pravila za suradničke projekte koji sada imaju tri kategorije u kojima potpora može iznositi 120.000, 250.000 i 400.00 eura, te na pravila za male suradničke projekte koji po novome imaju dvije kategorije od kojih se u jednoj dodjeljuje potpora od 30.000 eura, a u drugoj od 60.000 eura.

Manji proračun znači manje posla i administracije projekta, te više prilika za hrvatske sportske udruge koje dosad nisu mogle koristiti potpore iz programa Erasmus+. U tome bi im trebale pomoći i najave Europske komisije o lakšoj pripremi i provedbi projekata. Što to točno znači, vidjet ćemo kada Komisija objavi obrasce za prijavu. (hoo/ap)

 

Poziv: https://drive.google.com/file/d/1g9pFaDtPmIJHXpLWCq5M5vHfT0UQgi9Y/view?usp=sharing

Vodič: https://drive.google.com/file/d/1aFoi7XdpOof6MuiS5QOgt-pkM7uuOlE-/view?usp=sharing