Bruxelles, 27. siječnja 2021. - Na sjednici Odbora za kulturu i obrazovanje, održanoj 27. siječnja 2020. u Europskom parlamentu, usvojen je Prijedlog rezolucije o utjecaju pandemije COVID-19 na mlade i sport. Rezolucija pridonosi jačanju razumijevanja situacije u kojoj su se našli dionici u sportu. S jedne strane, pandemija COVID-19 snažno je pogodila dionike u profesionalnom sportu kojima su prihodi potonuli zbog otkazivanja sportskih natjecanja i zabrane dolaska gledatelja na stadione. No, jednako je razoran utjecaj imala i na dionike u neprofitnom sportu koji se suočavaju s egzistencijalnim prijetnjama, jer nemaju financijsku pričuvu i ovise o radu volontera.

U tekstu rezolucije navodi se da sportske djelatnosti generiraju 2,12 % BDP-a i 2,72 % zaposlenosti u EU. U Hrvatskoj je to 3,95 % BDP-a i 4,31 % zaposlenosti. Osim gospodarske, posebno je istaknuta iznimno važna društvena uloga sporta.

- Sport nije samo važan aspekt zdravog načina života, on povezuje ljude i pridonosi našem gospodarskom i društvenom razvoju. Uz uspostavljene zdravstvene mjere, mnoga sportska udruženja, kako profesionalna, tako i amaterska, nisu u mogućnosti nastaviti svoje aktivnosti. Jedino stvaranjem koherentnog mehanizma potpore za sportski sektor, Europska unija i njene države članice mogu umanjiti štetu nastalu pandemijom COVID-19. Na taj način možemo osigurati mogućnost uživanja u našim omiljenim sportskim aktivnostima čim virus bude pod kontrolom - izjavila je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu koja se, kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje, radeći na rezoluciji snažno zalagala za pomoć sportu.

Rezolucijom se izražava zabrinutost zbog mogućih trajnih posljedica na gospodarski potencijal i zaposlenost u sportu, te na javno zdravstvo. Pozivaju se države članice da pomognu sportskim djelatnostima iz svih raspoloživih sredstava, kao što su nacionalni fondovi, europski strukturni fondovi, nacionalni plan za oporavak i otpornost te Zdravstveni program Europske unije. Pritom financijske potpore ne smiju biti ograničene na popularne sportove, jer su mjere za oporavak od iznimne važnosti za manje, neprofitne sportske udruge.

Od Europske komisije se traži da koordinira situaciju i da kroz Plan rada Europske unije u području sporta 2021. - 2024. uspostavi europski model za kratkoročne i dugoročne mjere potpore sportu kako bi se mogao nositi s posljedicama pandemije. (hoo/ap)