Zadar, 4. srpnja 2022. - Iza nas je jubilarno 30. izdanje Ljetne škole kineziologa, u kojem su Grad Zadar i Republika Hrvatska od 29. lipnja do 2. srpnja ugostili sudionike međunarodnog stručnog skupa "Kineziologija u Europi - izazovi promjena". U pet sekcija sudjelovalo je više od 400 znanstvenika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, odgojitelja, kineziterapeuta i učitelja primarnog zdravstvenog obrazovanja.

Ljetna škola kineziologa imala je i međunarodnu odrednicu. Na događaju u zadarskom hotelu Kolovare i SC Višnjik gostovali su ugledni predavači iz Sjeverne Makedonije, Slovačke i Poljske.

Listu uglednih imena koja kreiraju novi pogled na potrebu kineziologije u svijetu profesionalnog sporta, rekreacije i obrazovanja predvodio je predsjednik Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta (FIEPS Europe), doc. dr.sc. Dario Novak, koji je izložio jednu od najaktualnijih tema „Quo vadis, tjelesna i zdravstvena kultura?“ Njome je aktualizirano i vječito pitanje veće potrebe satova tjelesne aktivnosti u školama i njihova nedostatnog provođenja. Dr. Biljana Popeska  s makedonskog Sveučilišta Goce Delčeva govorila je o suradnji kineziologa i učitelja razredne nastave u osnovnim školama u Sjevernoj Makedoniji, a dr. Branislav Antala sa Sveučilišta tjelesne edukacije i sporta u Slovačkoj otkrio je sve o razvoju edukacije tjelesnog odgoja u školama u Slovačkoj nakon pandemije koronavirusa. Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta dr. sc. Krešimir Šamija predstavio je sustav sporta u Republici Hrvatskoj, njegove izazove te potrebne promjene. U radu ovog skupa sudjelovao je i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora mr. sc. Siniša Krajač. 

Posebnu pozornost privukla je aktualna tema prof. Andrijane Đulman Cetin o učenicima s teškoćama u razvoju u našem sustavu obrazovanja te kineziološka tribina prof. Mirele Šunde „Nastava tjelesne i zdravstvene kulture nakon COVID-19 pandemije i pogled u budućnost“. I brojni drugi strani i domaći uglednici na ovom prijeko potrebnom skupu donijeli su razmišljanja koja otvaraju put boljoj i zdravijoj budućnosti naše djece i svih nas.

Uz zanimljiva predavanja na 30. izdanju skupa Kineziologija u Europi održane su i brojne radionice, poput nogometa i plesa te različiti drugi sportski sadržaji. Stručni skup Kineziologija u Europi održan je u suorganizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog kineziološkog saveza, Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta (FIEPS) te Međunarodne asocijacije sporta. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Hrvatski olimpijski odbor, Akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta (FIEPS).

- Kada analiziramo sve novije dostupne informacije o pretilosti osmogodišnjih učenika u Republici Hrvatskoj, o neaktivnosti srednjoškolske populacije te usporedimo fond sati nastave TZK u Republici Hrvatskoj s nekim zemljama Europe, možemo zaključiti da je povećanje broja sati nastave TZK u školskom programu nužan i urgentan. Stoga podržavamo nastojanja ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac u inicijativi kojom od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži povećanje fonda sati nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama - kazao je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Leko je sumirao i glavne zaključke skupa: - Unutar glavne teme ovogodišnje konferencije Kineziologija u Europi - izazovi promjena, naši zaključci se kreću u dva smjera: u procesu edukacije teži se povećanju fonda sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim i srednjim školama, dok se u području sporta teži boljem usklađivanju obveza sportaša u procesu sportskog treninga i školskih obveza u srednjim školama i na fakultetima.