Zadar, 27. lipnja 2022. - U jubilarnom 30. izdanju Ljetne škole kineziologa Grad Zadar i Hrvatska domaćini su međunarodnog stručnog skupa "Kineziologija u Europi - izazovi promjena", koji će od 29. lipnja do 2. srpnja okupiti više od 350 znanstvenika, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, trenera, odgojitelja, kineziterapeuta i učitelja primarnog zdravstvenog obrazovanja.

Svi oni iznijet će najnovija razmišljanja i iskustva te donijeti nove zaključke kada je u pitanju goruća tema „izazovi i promjena“ u svijetu sporta te nedostatna, a prijeko potrebna - veća razina provođenja tjelesne aktivnosti u školama. Međunarodnu odrednicu događaju u zadarskom hotelu Kolovare i SC Višnjik daju gostovanja uglednih predavača iz Poljske, Sjeverne Makedonije i Slovačke.

- Kada analiziramo sve novije dostupne informacije o pretilosti osmogodišnjih učenika u Republici Hrvatskoj, o neaktivnosti srednjoškolske populacije te usporedimo fond sati nastave TZK u Republici Hrvatskoj s nekim zemljama Europe, možemo zaključiti da je povećanje broja sati nastave TZK u školskom programu nužan i urgentan. Stoga podržavamo nastojanja ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac u inicijativi kojom od Ministarstva znanosti i obrazovanja traži povećanje fonda sati nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama - istaknuo je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Listu uglednih imena koja kreiraju novi pogled na potrebu kineziologije u svijetu profesionalnog sporta, rekreacije i obrazovanja predvodi predsjednik Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta (FIEPS Europe), doc. dr.sc. Dario Novak koji će izložiti jednu od najaktualnijih tema „Quo vadis, tjelesna i zdravstvena kultura?“ Njome će aktualizirati i vječito pitanje veće potrebe satova tjelesne aktivnosti u školama i njihova nedostatnog provođenja. Tu je i dr. Biljana Popeska, s makedonskog Sveučilišta Goce Delčeva, a koja će govoriti o suradnji kineziologa i učitelja razredne nastave u osnovnim školama. Ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta dr. sc. Krešimir Šamija predstavit će sustav sporta u Republici Hrvatskoj, njegove izazove te potrebne promjene. Dr. Branislav Antala sa Sveučilišta tjelesne edukacije i sporta u Slovačkoj otkrit će nam sve o razvoju edukacije tjelesnog odgoja u školama u Slovačkoj nakon pandemije koronavirusa.

Posebnu pozornost nedvojbeno će privući aktualna tema prof. Andrijane Đulman Cetin, koja će govoriti o učenicima s teškoćama u razvoju u našem sustavu obrazovanja te kineziološka tribina prof. Mirele Šunde „Nastava tjelesne i zdravstvene kulture nakon COVID-19 pandemije i pogled u budućnost“. Tu su i brojni drugi strani i domaći uglednici koji na ovom prijeko potrebnom skupu donose razmišljanja koja otvaraju put boljoj i zdravijoj budućnosti naše djece i svih nas.

Uz zanimljiva predavanja na 30. izdanju skupa Kineziologija u Europi održat će se i brojne radionice poput nogometa i plesa te različiti sportski sadržaji. Ovaj stručni skup Kineziologija u Europi održava se u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog kineziološkog saveza, Međunarodne federacije tjelesne edukacije i sporta (FIEPS) te Međunarodne asocijacije sporta. Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Hrvatski olimpijski odbor, Akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta (FIEPS).

 

PROGRAM I SATNICA LJETNE ŠKOLE KINEZIOLOGA U ZADRU

PROGRAM 30. LJETNE ŠKOLE KINEZIOLOGA - RASPORED PO DVORANAMA