Ispis

Zagreb, 27. svibnja 2019. - U organizaciji Centra za prava u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Salzburgu u Umagu je od 24. do 26. svibnja održan seminar pod nazivom “Svjetski antidopinški Kodeks 2021. u usporedbi s postojećim Kodeksom iz 2015. u kontekstu UNESCO-ove antidopinške konvencije - perspektiva Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lausannei“. Nastavak je to vrlo dobre suradnje između HOO-ova Centra za prava u sportu (tajnica Petra Pocrnić Perica) i salcburškog sveučilišta kojeg je predstavljao profesor Michael Geistlinger.

Suradnja je započela prvim takvim zajednički organiziranim događajem prošle godine u austrijskom Flachauu.

Sudionici umaškog seminara bili su studenti ruskih fakulteta iz Rostova na Donu, kao i studenti ruskog sveučilišta Taganrog, doktoranti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Salzburgu te članice Vijeća sportske arbitraže i Disciplinske komisije HOO-a.
Iako je tema seminara bila ponajprije teorijska (usporedba dvaju kodeksa), najveća mu je vrijednost bila simulacija postupka za rješavanje sporova u sportu pred CAS-om, temeljem pravila novog Kodeksa Svjetske antidopinške agencije (WADA), koji bi trebao stupiti na snagu 2021. godine (Kodeks 2021). Time se studentima približilo područje koje ne bi imali prilike vidjeti kako se to provodi u praksi. Sudionicima su podijeljene uloge stranaka, odvjetnika, vještaka, prevoditelja, određena im je strana u postupku te su na taj način najbolje mogli izbliza osjetiti kako propisi zaista fukcioniraju u praksi. Svi sudionici dobili su certificate o sudjelovanju na umaškom seminaru. (hoo)