Ispis

Zagreb, 22. listopada 2018. - U okviru djelatnosti Centra za prava u sportu u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 22. listopada 2018. godine održan je radni sastanak članova Vijeća sportske arbitraže (VSA) i pravnika, članova Stegovne komisije Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Sastanku su prisustvovali: zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, sutkinja Visokog trgovačkog suda u Zagrebu Alica Pelicarić, sudac Visokog trgovačkog suda u Zagrebu Josip Turkalj, javnobilježnička prisjednica Marija Glibota, zagrebačka odvjetnica Ines Margetić, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Gordana Korotaj, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske Dražen Jakovina, sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Tomislav Tomašić, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Renata Popović, odvjetnica iz Križevaca Sanela Kontin Miklin te odvjetnik Marko Gašević, pravni zastupnik HZTA.

Sastanku je kao gost nazočio i Amir Avdagić, zamjenik ravnatelja Istočnoeuropske regionalne antidoping organizacije (EE RADO), dopredsjednik Udruge medijatora BiH i pomoćnik ravnatelja Agencije za antidoping kontrolu BiH, kao i Petra Pocrnić Perica, tajnica Centra za prava u sportu HOO-a, koja je i moderirala sastankom. Raspravljana je pravna problematika postupaka povodom kršenja antidopinških pravila, istaknuti su procesni i materijalnopravni problemi s kojima se susreću suci te se razgovaralo o pravnom okviru koji takve postupke povezuje. Također, prezentirana su rješenja koje su zemlje regije primijenile u rješavanju navedenih problema te se raspravljalo o potencijalnoj potrebi donošenja posebnog zakona o sprječavanju dopinga u sportu kao lex specialis.

Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti održani na spomenute teme, a čiji je cilj podizanje kvalitete donošenja odluka povodom kršenja antidopinških pravila kao i iniciranje pozitivnih normativnih rješenja koja reguliraju antidoping. (hoo)