Zagreb, 30. travnja 2019. - Svečanost dodjele Nagrada HAZU-a za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća tradicionalno se, već četvrt stoljeća, održava u sklopu proslave Dana Akademije. Za prošlu (2018.) godinu petero je laureata te nagrade, a proglasila ih je predsjednica Odbora za dodjelu Nagrade HAZU-a, akademkinja Koraljka Kos. Među laureatima je i Ratko Cvetnić, dugogodišnji suradnik časopisa Olimp, kao i član dviju HOO-ovih komisija - za informiranje i izdavaštvo te za ravnopravnost spolova u sportu.

Cvetnić je dobio HAZU-ovo priznanje za područje književnosti, točnije za knjigu Blato u dvorištu. Ostali nagrađeni su: Zlatko Drmač i Nikola Pernar za područje prirodnih znanosti i matematike, Ankica Čilaš Šimpraga za područje filoloških znanosti te Hrvoje Pandžić za područje tehničkih znanosti.

Ratko Cvetnić zahvalio je u ime nagrađenih, istaknuvši kako su "nagrađeni ljudi oni koji, kako je to rekao Voltaire, obrađuju svoj vrt, prolazeći pritom kroz razna stanja koja uključuju i sumnje, napor, samoću...". Dodao je da su priznanja "iz visoke promatračnice" potvrda da netko vidi naš vrt i njegove plodove. Smatra kako je HAZU institucija koja je dužna zadržati kriterije i, u ime nagrađenih, obećao je kako ih "visoka priznanja neće pokvariti da ne obrađuju svoj vrt".

Hrvatski olimpijski odbor čestita Ratku Cvetniću na vrijednom priznanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti!  (hina/hoo/vk)