Časopis OLIMP

Časopis Hrvatskog olimpijskog odbora Olimp jedinstveni je sociološko kulturološki časopis hrvatskog sporta pokrenut odlukom Vijeća HOO-a 1999. godine. Za časopis Olimp pisali su i pišu novinarski autoriteti i uglednici javne riječi kao i povijesti sporta govoreći o odnosu sporta i društva u područjima filozofije, umjetnosti, etike, medija, vrhunskog sportskog rezultata do glavnih događaja u hrvatskom i međunarodnom sportu i olimpizmu.
Za Olimp su govorili mnogi uglednici međunarodnoga i hrvatskog sporta; Antun Vrdoljak prvi predsjednik HOO-a i od 1995. do 2012. član Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch, istinski prijatelja hrvatskog olimpizma i počasni predsjednik MOO-a, Jacques Rogge, bivši predsjednik MOO-a, Matija Ljubek, jedan od najtrofejnijih hrvatskih olimpijaca, Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a od 2002., Nada Senčar, prva dopredsjednica u povijesti HOO-a, Stojko Vranković, višestruki olimpijac košarkaš i sportski dužnosnik, Slavko Podgorelec, prvi glavni tajnik HOO-a, Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za žene u sportu i članica Vijeća, te drugi brojni sportski dužnosnici i vrhunski sportaši.

ISSN (International Standard Serial Number - međunarodni standardni broj serijske publikacije) mrežnog izdanja Olimpa (online) - ISSN 1847-7976 

 

OLIMP 73 - prosinac 2019. -onlinepdf

Arhiva Olimpa od 1. do 33. broja

Arhiva Olimpa od broja 34

 

Zagreb, 23. rujna 2019. - Glavna tema 72. broja časopisa Olimp posvećena je dodjeli HOO-ove Nagrade Dražen Petrović mladim sportašima na kojima ostaje budućnost hrvatskog sporta, a da je ona na dobrim temeljima svjedoče i rezultati koje su postigli još mlađi sportaši na ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu. A budući da početnim stranicama Olimpa dominiraju mlade sportske (i olimpijske) uzdanice, u ovom je broju izostala stalna rubrika Olimpijske nade, dok u rubrici Olimpijske legende dvostruki olimpijski pobjednik i nositelj dviju zlatnih medalja sa SP-a Perica Bukić govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti hrvatskog vaterpola.

Mraclin, 9. srpnja 2019. - U živopisnom Mraclinu, naselju koje administrativno pripada Velikoj Gorici, održana je svečanost povodom 20. godišnjice izlaženja časopisa Olimp, čiji je utemeljitelj i nakladnik Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Domaćin svečanosti bio je Nogometni klub Mraclin, a nazočili su joj brojni bivši i sadašnji suradnici Olimpa, predstavnici Gradskog poglavarstva Velike Gorice, Mjesnog odbora Mraclin i lokalnih udruga, te djelatnici HOO-a, predvođeni vodećim dužnosnicima Zlatkom Matešom i Josipom Čopom te pomoćnikom glavnog tajnika za programe sporta na lokalnoj razini Sinišom Krajačem.

Zagreb, 6. srpnja 2019. - Naslovnica 71. broja časopisa Olimp u znaku je broja 20 i već se njezinim sadržajem otkriva da je riječ o slavljeničkom izdanju kojim se obilježavaju puna dva desetljeća izlaženja tromjesečnika Hrvatskog olimpijskog odbora. Iz istog razloga redovitim prilogom Povijest hrvatskog sporta dominira tema o desetljećima stvaranja Olimpa, iz pera glavnog urednika Ante Drpića. Središnji višeportski događaj svečarskog broja netom su završene Europske igre u Minsku, a u rubrici Olimpijske nade priča je o Ani Viktoriji Puljiz, sjajnoj mladoj džudašici koja bi mogla zabljesnuti i krajem ovoga mjeseca na ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Bakuu.