Lausanne, 18. veljače 2016. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) zaprimio je prvu dokumentaciju iz Los Angelesa, Rima, Budimpešte i Pariza, gradova kandidata za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine. Naime, 17. veljače bio je zadnji rok za predaju dokumenata u kojima kandidati opisuju viziju, koncepciju i strategiju Igara.

Procedura kandidature za Igre 2024. godine prvi se put provodi onako kako je to predviđeno Olimpijskim planom 2020, strategijom budućeg razvoja Olimpijskog pokreta usvojenim u prosincu 2014. godine. Nova procedura potiče gradove kandidate da svoje planove za Olimpijske igre prilagode u što većoj mjeri svojim sportskim, gospodarstvenim i društvenim dugoročnim potrebama, te da koriste što je više moguće već postojeće objekte.

„Los Angeles, Rim, Budimpešta i Pariz predali su projekte u potpunosti usklađene s Olimpijskim planom 2020. Dojmljivo je na koji su način uklopili projekt Olimpijskih igara u dugoročne planove razvoja grada, regije i zemlje. Iako imaju različite polazišne točke, svima su u središtu održiv razvoj, nasljeđe te korištenje objekata nakon Igara. Drago nam je što imamo četiri tako jaka kandidata i veselimo se njihovom nadmetanju“ rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

„MOO je značajno pojednostavio proceduru kandidature, što se vidi i u činjenici da su kandidature ovaj put dostavljene samo na USB sticku, dok su se nekada dostavljale na tisućama stranica papira“ napomenula je Jacqueline Barrett, pomoćnica direktora odjela za olimpijske i igre i kandidature.

Nova procedura predviđa da se dokumentacija za kandidaturu predaje u tri faze, što omogućuje bolje i vremenski primjerenije planiranje. Nakon prve faze koja definira viziju, koncepciju i strategiju sijede upravljanje, pravna pitanja i financiranje (rok 7. listopada 2016.), a zatim provedba Igara, iskustvo i nasljeđe (rok 3. veljača 2017.). Radna grupa koju imenuje MOO analizirat će dokumentaciju te o zaključcima izvijestiti Izvršni odbor MOO-a na sjednici u lipnju 2016. godine. U tijeku treće faze Komisija MOO-a će radi evaluacije kandidature posjetiti gradove kandidate, proučiti njihove projekte te sastaviti završno izvješće. Grad domaćin Igara 2024. izabrat će se na Zasjedanju MOO-a u rujnu 2017. godine u Limi (Peru). (hoo/msč)