BANGKOK, 7. studenoga 2014. – U Bangkoku se 7. i 8. studenoga 2014. godine održava 19. Opća skupština Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC). U radu Skupštine sudjeluju predstavnici 203 nacionalnih olimpijskih odbora, među njima i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša i Josip Čop.

 

Skupštinu su otvorili predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i predsjednik ANOC-a šeik Ahmad al-Fahad al-Sabah.

 

Na početku zasjedanja održani su izbori za predsjednika i dopredsjednika ANOC-a za mandatno razdoblje 2014.-2018. Za predsjednika je reizabran šeik Ahmad al-Fahad al-Sabah, član MOO-a i predsjednik Olimpijskog vijeća Azije, koji ovu dužnost obnaša od 2012. godine. Predsjednik Europskih olimpijskih odbora Patrick Hickey ostaje dopredsjednik ANOC-a do 2018. godine. Protukandidata za ove dvije funkcije nije bilo.

 

Predsjednik Financijske komisije iznio je u svom izvješću kako su administrativni troškovi ANOC-a u proteklom razdoblju bili niži od očekivanog, što je dovelo do rezerve od 7 milijuna US dolara. Investiranjem te rezerve ANOC je ostvario ukupna sredstva u iznosu od 11,5 milijuna US dolara. Za razdoblje 2013.-2016. ANOC će dobiti ukupno 68 milijuna US dolara od MOO-a.

 

Na dnevnom redu Skupštine naći će se i izvješća Almatija i Pekinga, preostala dva grada koji se kandidiraju za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022., te izvješće Organizacijskog odbora OI Rio 2016. Svoja izvješća podnijet će i komisije ANOC-a, među njima i Komisija za međunarodne odnose čiji član je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

 

Na gala večeri 7. studenoga dodijelit će se nagrade najboljim sportašicama, sportašima i ekipama te najuspješnijim nacionalnim olimpijskim odborima na OI London 2012. i ZOI Soči 2014. (hoo/msč)