Zagreb, 21. veljače 2014. - Pod predsjedavanjem predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, u petak 21. veljače Vijeće HOO-a održalo je 21. sjednica na kojoj je među inima raspravljeno negativno financijsko stanje i neplaćanje obveza programa javnih potreba sporta o kojima skrbi HOO-a.

Prema izvješću a koje je članovima Vijeća obrazložio predsjednik Mateša, HOO trenutačno ima 12 milijuna neplaćenih obveza i 30-tak milijuna kuna potraživanja od države. Svi pokušaji da se nađe partnera u resornim tijela vlasti, kako je naglasio predsjednik Mateša, zasad su neuspješni a za posljedicu bi mogle biti vrlo ozbiljna ugroženost hrvatskog sporta.

Vijeće je jednoglasno u ocjeni da se stanje treba hitno mijenjati kako bi se izbjegle ne samo financijske već i društvene štete po hrvatski sport među inima, gubitak autonomnosti koji se, kako su naveli, ovim postupcima mogao dogoditi. U zaštitu toga, Vijeće HOO-a zaključuje da će učiniti sve što je u njihovoj odgovornosti da se to ne dogodi.

Članica Vijeća Sanda Čorak, podvukla je činjenicu da je hrvatski sport s olimpijskim, svjetskim i europskim medaljama vrhunskih sportaša uspješan i kao takav obvezuje na ispravnu verifikaciju društva i medija. Podsjetila je na obvezu donošenja Nacionalnog programa sporta u nadležnosti HOO-a kao i kriterija za vrednovanje programa nacionalnih sportskih saveza što je Vijeće prihvatilo za obvezu do slijedeće sjednice u drugoj polovici ožujka.

Vijeće je primilo informaciju o poslovanju HOO tv. d.o.o. kojoj je produžena koncesija i u tijeku je traženje strateškog partnera. Vijeće je upoznato s imenovanjem novoga ravnatelja Hrvatske olimpijske akademije dr.sc. Saše Ceraja kao i verifikaciji programa koji su u nadležnosti Akademije o čemu je govorio Franjo Prot, član Vijeća i ujedno predsjednik Upravnog vijeća HOA-e.

Vrlo vrijednim ocijenjen je nacionalni projekt obrazovanja sportaša kojeg Vijeće upućuje u raspravu Nacionalnom vijeću sporta i nadležnim saborskim tijelima RH. Vijeće je također obaviješteno da je Etički odbor HOO-a zaprimio prijavu Hrvatskog kluba olimpijaca protiv Antuna Vrdoljaka, počasnog predsjednika HOO-a zbog odnosa prema olimpijcu Zoranu Primorcu po završetku jedne od skupština HOO-a.