Francuski pedagog i humanist Pierre de Coubertin dobro upoznat s poviješću antike, došao je na ideju da bi trebalo obnoviti olimpijske igre kako bi se sportu dao organizirani ali i humanizirani sadržaj.

Francuski pedagog i humanist Pierre de Coubertin dobro upoznat s poviješću antike, došao je na ideju da bi trebalo obnoviti olimpijske igre kako bi se sportu dao organizirani ali i humanizirani sadržaj. Upornim radom organizirao je u Parizu u lipnju 1894 godine Osnivački kongres Međunarodnog olimpijskog odbora za koji je izradio i pravila. U velikom amfiteatru pariške Sorbonne 23. lipnja 1894. jednoglasno je 79 delegata i 49 sportskih organizacija iz 12 zemalja prihvatilo odluku da se obnove olimpijske igre. Prema odluci Prvog kongresa Međunarodnog olimpijskog odbora, prve obnovljene olimpijske igre održale su se u glavnom gradu Grčke, prapostojbini olimpijskih igara, Ateni, 1896. godine.

Prvo temeljno načelo modernih olimpijskih igara koje je postavio Pierre Coubertini je da na njima ne smije biti diskriminacije ni jednog sportaša iz rasnih, religijskih, nacionalnih ili političkih razloga.

Obnavljajući olimpijske igre Pierre de Coubertin želio je uz sportsko natjecanje obnoviti i duh svečanosti. Zato su uz natjecanja sportaša obnovljena i natjecanja umjetnika koja su uveli Švedi 1912 godine. Ono se održalo slijedećih sedam igara da bi se ugasilo poslije Londona 1948 godine.