Zdravstvena skrb o sportašima

 

Zdravstvena skrb o sportašima obuhvaća mjere zaštite i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja u odnosu na njihovu sportsku aktivnost i sportsku okolinu. Ona pridonosi unapređenju i održavanju stupnja funkcionalnih, motoričkih i radnih sposobnosti, psihičkom i socijalnom blagostanju i uključuje prevenciju ozljeda  i oboljenja uzrokovanih rizičnim faktorima sporta. Poseban dio ove skrbi čine savjetovanja o kontroliranoj prehrani sportaša, vitaminizacija te stalna edukacija o štetnosti dopinga. Nadležni odjel za zdravstvenu skrb sportaša i nutricionizam HOO-a i Zdravstvena komisija koja djeluje kao savjetodavno tijelo pri Vijeću HOO-a, čini ovu djelatnost neizostavnim dijelom uspješnosti hrvatskog sportaša na pripremama i natjecanju i njegovih vrhunskih rezultata.

 

ZAGREB, 24. studenoga 2014. - Zdravstvena komisija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) sastala se 24. studenoga 2014. godine s predstavnicima i liječnicima nacionalnih sportskih saveza (NSS).

ZAGREB, 3. lipnja 2014. - Mimi Vurdelja, voditeljica zdravstvene skrbi i nutricionistica u Hrvatskom olimpijskom odbor (HOO), gostovala je 2. lipnja 2014. godine na "Zelenom ponedjeljku" Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Studentima je predstavila zdravstvenu zaštitu vrhunskih sportaša u razvojnim programima HOO-a.

Zagreb, 28. veljače 2007. - Na inicijativu Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, u tijeku je izrada programa elektronskog praćenja zdravstvenih pregleda vrhunskih hrvatskih sportaša, izvijestila je tajnica Komisije i nutriciolog HOO-a Mimi Vurdelja na 9. sjednici Zdravstvene komisije održanoj 28. veljače 2007. godine.