Ljetne i zimske olimpijske igre mladih

Prve olimpijske igre mladih održale su se se 2010. u Singapuru. O pokretanju ove ideje kao i organizaciji prvih igara odlučio je Međunarodni olimpijski odbor na na 119. zasjedanju u Gvatemali 5. srpnja 2007. godine.

 

Pravo sudjelovanja imaju sportašice i sportaši od 14 do 18 godina, njih oko 3200 sportaša uz 800 službenih osoba, članova nacionalnih sportskih izaslanstava.

Zagreb, 22. prosinca 2017. - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je popis 76 odabranika iz cijelog svijeta, u dobi do 30 godina, koji će kroz Program Young Change-Makers (Program mladih kreatora promjena) boraviti na Olimpijskim igrama mladih (OIM) u Buenos Airesu od 6. do 18. listopada 2018. godine.

Zagreb, 30. listopada 2017. - Nakon provedenog natječaja za dvoje hrvatskih predstavnika u europskom izboru mladih novinara, sudionika MOO-ove medijske obuke tijekom Olimpijskih igara mladih (OIM) u Buenos Airesu 2018. godine, četveročlano povjerenstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) odlučilo je da će Lijepu našu u tom izboru predstavljati Simona Margetić iz Koprivničkih Brega i Filip Ožbolt iz Rijeke.

Zagreb, 19. listopada 2017. - Priključujući se inicijativi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za potporom mladim sportskim novinarima, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) otvaraju natječaj za odabir kandidata za odlazak na Olimpijske igre mladih (OIM) u Buenos Airesu od 6. do 18. listopada 2018. godine.

U Zagrebu održana 8. sjednica Komsije za skrb o ženama u športu predlaže primjenu zaključaka IV. Seminara za koordinatorice za žene u športu. Mlada ambasadorica Hrvatskog olimpijskog odbora za Olimpijske igre mladih u Innsbrucku Ana Jelušić pozvana kao govornik na ceremoniji otvaranja na V. Svjetskoj konferenciji o ženama u športu Međunarodnog olimpijskog odbora koja će se održati u veljači 2012. godine u Los Angelesu.

ZAGREB, 10. prosinca 2011. - Za ime Anđelka Fofića do drugog ovosezonskog Mastersa Hrvatskog pikado saveza koji je proteklog vikenda održan u Donjoj Pušći znali su samo zagriženi pikado fanovi u Zagrebu. Ali nakon senzacije koju je nesuđeni svećenik priredio na turniru na kojemu su nastupili najbolji hrvatski pikadisti Fofić je postao nacionalni heroj.

Slobodnica, 26. studenoga 2011. - U sportskoj dvorani "Rehlicki" u Slobodnici pokraj Slavonskog Broda, 26. studenoga 2011. godine održan je Kup Hrvatske u twirlingu. Nastupile su članice klubova TK "Cascavela", TK "Zagreb" i domaćin natjecanja TK "Aurora".

Potkategorije

OIM Nandžing 2014.

2. Olimpijske igre mladih (OIM) održale su se od 16. do 28. kolovoza u Nandžing, glavnom gradu kineske provincije Jiangsu. U 12 dana trajanja održana su 222 natjecanja u 29 sportova koji su inače u programu olimpijskih igara, uključujući golf i ragbi 7 koji su imali svoju premijernu izvedbu a prije Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Pokazni sportovi bili su sportsko penjanje, koturaljkanje, skateboarding i wushu.


Nizom interaktivnih radionica u kulturno obrazovnom programu Igara mladih, a pod geslom „dijelimo Igre, dijelimo snove“ sportaši su učili o vrijednostima olimpizma, komunikaciji, zdravom životu i društvenoj odgovornosti razvijajući potrebne socijalne i druge vještine kako bi postali vrsni i uspješni veleposlanici svoga sporta. U tome im su kao uzori i promotori pomagali brojni olimpijci. 

Na Igrama mladih u Nandžingu sudjelovala su 24 hrvatska sportaša (14m i 10ž) u 13 sportova: atletika, boks, badminton, gimnastika, jedrenje, judo, mačevanje, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, taekwondo, tenis i veslanje.

 

Službena web stranica OIM Nandžing 2014.

OIM Singapur 2010

Prve olimpijske igre mladih održane u Singapuru od 14. do 26. kolovoza 2010. godine otvorile su novo poglavlje u povijesti olimpijskog pokreta. Pokazale su visok domet športskog nadmetanja, ali i novu razinu olimpijskog obrazovanja mladih športaša u pogledu izvrsnosti, prijateljstva, fair playa, solidarnosti i međusobnog uvažavanja.

Opširnije ...

OIM Buenos Aires 2018.


Pod sloganom "Osjeti budućnost" od 6. do 18. listopada 2018. godine u Buenos Airesu (Argentina) održat će III. Olimpijske igre mladih (OIM). Oko 3 500 mladih sportaša iz 206 država, u dobi od 14 do 18 godina, natjecat će se u 31 sportu i sportskoj disciplini. Sudeći prema dosadašnjim nastupima hrvatskih sportaša na OIM-u, za očekivati je sudjelovanje 20 do 25 predstavnika i predstavnica u desetak sportova. 

OIM su prvi put održane 2010. u Singapuru, a drugom izdanju ljetnog OIM-a domaćin je bio kineski Nandžing 2014. godine. Od ostalih sportskih natjecanja mladih OIM se razlikuje po tome što nudi i jedinstveni kulturni i obrazovni program posvećen olimpizmu, društvenoj odgovornosti, razvoju vještina te zdravom načinu života. 

Osim u olimpijskom natjecanju, Hrvatska će biti zastupljena i u popratnim aktivnostima vezanim za OIM. Sportska veleposlanica (pod novim imenom Young Change Maker) ovaj put je osječka mačevateljica Marija Lozančić, a među 30 mladih novinara na medijskoj obuci tijekom OIM-a bit će i Riječanin Filip Ožbolt, izabran kao jedan od četvero europskih predstavnika. 


Službena web stranica OIM Buenos Aires 2018.