Zagreb, 8. veljače 2017. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) danas je,  8. veljače, u nazočnosti brojnih uglednika hrvatskog sporta među kojima su Janica Kostelić, prva državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport, počasni član MOO-a, prvi i počasni predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak, prvi glavni tajnik HOO-a Slavko Podgorelec te aktualni čelnici HOO-a,  predsjednik i glavni tajnik Zlatko Mateša i Josip Čop sa suradnicima, obilježio je 25. obljetnicu Zimskih olimpijskih igara u Albertvilleu 1992., te predstavio projekt pripreme i nastupa sportaša na ZOI Pjongčang 2018.


Na današnji dan prije 25 godina hrvatski su sportaši prvi put u povijesti u mimohodu delegacija na svečanom otvaranju Igara koračali pod vlastitom zastavom. Bilo je to samo 22 dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor priznao HOO i samo 24 dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Malu, no po značaju ogromnu olimpijsku delegaciju pod vodstvom šefice Misije Sande Dubravčić Šimunjak, činili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, Vedran Pavlek, natjecatelj u alpskom skijanju, i Siniša Vukonić, natjecatelj u skijaškom trčanju. U njihovoj pratnji bili su liječnik Ivo Drinković i treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac.

Sanda Dubravka Šimunjak, dvostruka olimpijka i prva šefica Misije hrvatske olimpijske delegacije od neovisnosti: 
"Bilo je neopisivo, svečano"

 

"Nastupila sam na ZOI u Lake Placidu i Sarajevu, vodila sam kao šefica Misije hrvatske sportaše i u Lillehammeru 1994. godine, međutim Albertville je bio poseban. Nitko od nas nije bio ponosniji. Svi smo bili ushićeni. Bilo je neopisivo, svečano" kazala je ovom prigodom Dubravčić Šimunjak, olimpijka koja danas slavi još jednu obljetnicu - 33. godišnjicu otvaranja ZOI Sarajevo 1984., kada joj je kao jedinoj od hrvatskih sportaša u povijesti pripala čast zapaliti olimpijski plamen.

 

"Bile su to moje prve olimpijske igre, prve za Hrvatsku, i još sam dobio veliku čast nositi zastavu na otvaranju. Iznimno sam ponosan, bili su to teško zaboravljivi trenuci. Interes medija je bio ogroman, odgovarali smo na pitanja novinara iz cijelog svijeta. Bilo je svakakvih pitanja, pa i provokacija. No, mi smo sve sjajno odradili. Kod svih nas je bio prisutan veliki emocionalni naboj" prisjetio se boravka na ZOI Albertville Tomislav Čižmešija, stjegonoša na svečanosti otvaranja.

 

"Naša borba za nastup u Albertvilleu je počela već na Europskom prvenstvu u atletici u Splitu 1990. godine na kojem je bio i predsjednik MOO-a Juan Antonio Samaranch. Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske posjetili smo Samarancha u Lausanni. Tada nismo bili članica UN-a i bilo je teško očekivati primanje u MOO-u. Nismo imali niti adute za nastup na ZOI, ali smo naglasili kako nam je važna zastava. I uspjeli smo. To su mnogi sanjali, od Bučara do danas. I sada sam uzbuđen kada govorim o tome. Počeli smo od nule, ništa nismo znali, a danas imamo veliki sport. Od Albertvillea do 10 medalja na OI u Riju je prošlo 25 godina. Bio je to dugačak put i težak rad" rekao je počasni predsjednik HOO-a i počasni član MOO-a Antun Vrdoljak, izrazivši žaljenje kako se prilikom nedavne proslave 25. godišnjice priznanja Hrvatske nitko nije sjetio spomenuti i zasluge hrvatskih sportaša u borbi za priznanje. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša čestitao je svim hrvatskim sudionicima na ZOI Albertville, te tadašnjem vodstvu HOO-a i podsjetio na nove izazove koji čekaju HOO i hrvatske sportaše.

 
Predstavljen i Projekt ZOI Pjongčang 2018


Za godinu dana, točnije 9. veljače počinju XXIII. Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018. koje će trajati do 25. veljače 2018. godine. Okupit će više od 6.300 sportaša i pratećih osoba iz 90-ak nacionalnih olimpijskih odbora. Hrvatska zimska olimpijska delegacija zasad u kandidaturi ima 18 sportaša. O očekivanjima i planovima HOO-a govorio je pomoćnik glavnog tajnika za olimpijski program, Damir Šegota koji je u nazočnosti brojnih predstavnika medija i uglednika hrvatskog sporta predstavio projekt: „HOO u ovom trenutku prati ukupno 18 sportaša, među kojima je šest olimpijaca; skijaši Ivica Kostelić, Natko Zrnčić Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović te Edi Dadić i Vedrana Malec u skijaškom trčanju.  


S njima su Leona Popović, Istok Rodeš, Elias Kolega, Samuel Kolega i William Vukelić (alpskom skijanje), Filip Petrović u biatlonu, Dražen Silić u bobu, Darija Obratov u sanjkanju, Gabrijela Skender u skijaškom trčanju, Lea Jugovac i Tina Stojka u snowboardingu te Lana Petranović u umjetničkom klizanju“ objasnio je višestruki šef Misija hrvatskih olimpijskih delegacija Damir Šegota i dodao kako možemo biti vrlo zadovoljni plasmanom naših alpskih skijaša među prvih 15 natjecatelja, dok se u ostalim sportovima plasman među prvom polovicom natjecatelja može smatrati uspjehom.

(hoo/msč)